SUA ar putea intra pentru prima data in istoria tarii in incapacitate de plata

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 11:12
1524 citiri
SUA ar putea intra pentru prima data in istoria tarii in incapacitate de plata

Trezoreria SUA estimeaza ca va epuiza pana la 17 octombrie masurile exceptionale folosite pentru a amana atingerea plafonului de indatorare, in prezent de 16.700 de miliarde de dolari.

Congresul trebuie sa creasca limita de indatorare a SUA inainte ca aceasta sa fie atinsa la 17 octombrie, altfel Statele Unite vor intra in default pentru prima data in istoria tarii, a declarat secretarul Trezoreriei, Jacob Lew, adaugand ca legislativul "se joaca cu focul" prelungind negocierile.

"Congresul se joaca cu focul. (...) Daca statul american, pentru prima data in istorie, alege sa nu-si plateasca datoriile la timp, ne vom afla in default. Nu exista nicio varianta pentru a preveni intrarea in default daca nu avem suficienti bani pentru a plati facturile", a declarat oficialul american pentru postul CNN, preluat de Bloomberg.

Trezoreria SUA va ramane cu lichiditati de circa 30 de miliarde de dolari dupa data de 17 octombrie, insuficiente pentru a acoperi cheltuielile, care ajung la 60 de miliarde de dolari in zilele urmatoare.

SUA au fost nevoite sa opreasca incepand de marti o parte din activitatile statului federal, dupa ce Congresul nu a adoptat bugetul sau finantare pe termen scurt pentru anul fiscal inceput la 1 octombrie. Aproximativ 800.000 de angajati federali au fost trimisi in concediu fortat.

Blocajul bugetar din Congres a amplificat ingrijorarea ca legislativul nu va ajunge la timp la consensul necesar cresterii plafonului de indatorare.

Consecintele intrarii SUA in "default", in urma indeciziei Congresului, ar putea avea efecte catastrofale, care s-ar intinde pe o perioada de decenii, a avertizat, joi, Trezoreria.

#plafon indatorare sua, #trezoreria sua, #datorii stat american , #Stiri International