SUA au bombardat Siria - Certuri si amenintari la Consiliul de Securitate al ONU: Suntem pregatiti sa facem mai mult

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 22:44
673 citiri
SUA au bombardat Siria - Certuri si amenintari la Consiliul de Securitate al ONU: Suntem pregatiti sa facem mai mult
Foto: Facebook / Nikki Haley

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite este dominat de discutii aprinse si acuzatii grave, dupa ce armata americana a lansat in timpul noptii trecute rachete de croaziera spre baza fortelor guvernamentale siriene de la al-Shaayrat.

Ambasadoarea Statelor Unite, Nikki Haley (foto), a argumentat ca masura este una "complet justificata" dupa atacul chimic asupra civililor din Khan Sheikhoun, dar reprezentantul rus a acuzat ca vor exista consecinte extrem de serioase pentru stabilitatea regionala si internationala, potrivit Reuters.

"Noi suntem pregatiti sa facem mai mult, dar speram ca (asemenea actiuni, n.red.) nu vor fi necesare. Statele Unite nu vor sta cu mainile in san atunci cand sunt utilizate arme chimice. Este in interesul vital al securitatii noastre nationale pentru a preveni raspandirea si utilizarea armelor chimice", a declarat ambasadoarea americana in fata Consiliului de Securitate.

Insa, Vladimir Safronkov a condamnat dur bombardamentele "ilegitime" ale americanilor asupra unei baze a fortelor guvernamentale siriene, precizand ca vor exista consecinte serioase pentru stabilitatea regionala si internationala dupa prima actiune militara majora a administratiei Trump.

De asemenea, ambasadorul rus a catalogat atacul aerian american drept o "incercare de a distrage atentia de la numeroasele victime din randul populatiei pasnice irakiene si siriene, care au fost cauzate de actiuni unilaterale".

Ambasadorul Marii Britanii, Matthew Rycroft, a sustinut ca rachetele de croaziera americane reprezinta un "raspuns proportional fata de o serie de actiuni de nedescris".

Acesta a atras atentia ca regimul al-Assad a fost avertizat cu privire la actiunea militara luata de americani dupa atacul chimic din localitatea Khan Sheikhoun.

"Assad s-ar fi confruntat cu sanctiuni si cu justitia daca nu ar fi existat cele sapte vetouri rusesti din Consiliul de Securitate", a precizat Rycroft.

In schimb, ambasadorul francez a sustinut ca singurul obiectiv al regimului presedintelui sirian este "anihilarea tuturor celor care ii rezista, oricare ar fi pretul pentru asta".

Francois Delattre a declarat ca este esentiala impiedicarea lui Assad, iar actiunea militara americana este una legitima avand in vedere atacul chimic asupra civililor din provincia Idlib.

Secretarul General al Natiunilro Unite, Antonio Guterres, le-a cerut partilor implicate in conflictul sirian sa se abtina de la actiuni care ar provoca si mai multa suferinta civililor di ...citeste mai departe despre "SUA au bombardat Siria - Certuri si amenintari la Consiliul de Securitate al ONU: Suntem pregatiti sa facem mai mult" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consiliu securitate atac SUA Siria , #Stiri International