SUA avertizeaza oficial NATO ca nu se mai implica daca statele membre nu dau mai multi bani pentru aparare

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 23:31
739 citiri
SUA avertizeaza oficial NATO ca nu se mai implica daca statele membre nu dau mai multi bani pentru aparare
Foto: site/NATO

Secretarul american al Apararii a avertizat miercuri statele NATO ca SUA isi vor diminua implicarea in cadrul Aliantei daca ceilalti membri nu isi sporesc cheltuielile pentru aparare.

"Sunt dator sa va clarific realitatea politica din Statele Unite si sa prezint concret solicitarea onesta a cetatenilor tarii mele. America isi va indeplini responsabilitatile, dar daca tarile voastre nu vor ca America sa isi reduca angajamentul fata de aceasta alianta, atunci fiecare capitala trebuie sa isi arate sustinerea fata de apararea comuna", a spus James Mattis in cadrul reuniunii de la Bruxelles.

Pe langa avertisment, generalul Mattis a acuzat unele natiuni ca ignora amenintarile, inclusiv pe cele venite dinspre Rusia, mai arata Reuters, potrivit Agerpres.

Romania a alocat in 2017 cei 2% din PIB, conform angajamentului luat fata de partenerii internationali. Initial, insa Guvernul Grindeanu scazuse bugetul pentru aparare, completand pana la 2% cu credite de angajament, prin care Armata sa finanteze cheltuieli de inzestrare, in principal.

Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a cerut o alocare curata de 2%, Guvernul a facut modificari inainte de a trimite bugetul la Parlament.

Miercuri, ambasadorul SUA in Romania Hans Klemm a avut o intrevedere cu presedintele Senatului Calin Popescu Tarieanu si s-a aratat bucuros de suma alocata de Romania pentru Aparare.

Totodata, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a sunat, duminica, pe ministrul nostru de Externe, Teodor Melescanu, exprimandu-si aprecierea fata de angajamentul Romaniei de a aloca, anual, 2% din PIB pentru Aparare. ...citeste mai departe despre "SUA avertizeaza oficial NATO ca nu se mai implica daca statele membre nu dau mai multi bani pentru aparare" pe Ziare.com

#SUA ameninta NATO bani , #Stiri International