SUA cere statelor arabe sa ridice blocada terestra impusa Qatarului

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 20:21
1217 citiri
SUA cere statelor arabe sa ridice blocada terestra impusa Qatarului
Foto: Facebook Rex Tillerson

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat, vineri, ca Statele Unite sunt multumite de eforturile Qatarului de a pune in aplicare un acord ce vizeaza combaterea finantarii terorismului si a cerut statelor arabe sa ridice 'blocada terestra' impusa micului stat din Golf, relateaza Reuters.

Tillerson a efectuat saptamana trecuta un turneu in tarile din Golf destinat sa atenueze cea mai grava disputa regionala din ultimii ani, insa nu a facut niciun anunt despre progrese in rezolvarea crizei declansate in urma cu peste o luna.

Luna trecuta, Arabia Saudita, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite si Egiptul au impus sanctiuni Qatarului pe care il acuza ca finanteaza grupuri extremiste si se aliaza cu principalul lor dusman, Iranul. Qatarul respinge acuzatiile.

Statele arabe au trimis Qatarului o lista cu 13 solicitari - inclusiv inchiderea unei baze militare turce si a televiziunii panarabe Al-Jazeera - cereri respinse insa de Doha.

Aflat in vizita in Golf, Tillerson a semnat un acord cu Qatarul de combatere a finantarii terorismului, intr-un efort de a detensiona criza, dar oponentii Qatarului au declarat ca nu a reusit sa le inlature ingrijorarile.

'Qatarul a fost foarte ferm in ceea ce priveste implementarea acordului, deci cred ca suntem multumiti de efortul pe care il depune', le-a spus Tillerson jurnalistilor inainte de o intrevedere cu ministrul de externe al Sultanatului Oman, Yusuf bin Alawi bin Abdullah, la Departamentul de Stat al SUA.

Seful diplomatiei americane a afirmat ca Qatarul este dispus sa discute cu cele patru tari cererile lor, insa ca este important pentru Doha ca 'suveranitatea si demnitatea celor cinci tari sa fie respectate in aceste discutii'. ...citeste mai departe despre "SUA cere statelor arabe sa ridice blocada terestra impusa Qatarului" pe Ziare.com

#SUA blocada terestra Qatar , #Stiri International