SUA: Crestere economica de 2,2% in primul trimestru

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 14:00
2676 citiri
SUA: Crestere economica de 2,2% in primul trimestru

Crestere economica a SUA a fost de 2,2% in primul trimestru al anului 2012, fata de 3% in ultimile trei luni ale lui 2011, relateaza BBC. Departamentul american al Comertului a explicat aceasta incetinire prin faptul ca firmele au redus investitiile, afectand astfel Produsul Intern Brut.

Salvarea a venit de pe piata auto, care a inregistrat un reviriment, si din consumul intern, care a crescut cu 2,9%, cel mai ridicat nivel din cel de-al patrulea trimestru din 2010.Statele Unite si-au consolidat titlul de cea mai mare economie a lumii, dupa ce nivelul vanzarilor de retail au crescut in luna martie, iar cererea de pe piata imobiliara s-a stabilizat. Cresterea de 0,3% din retail in Statele Unite a fost precedata de o crestere de 1,1% in februarie, cea mai mare din ultimele cinci luni, potrivit estimarilor a 71 de economisti intervievati de Bloomberg News.

Rezultatele din retail pentru luna martie, mai bune decat estimarile unor mari lanturi, precum Gap sau Target, sunt un semnal ca americanii au suficiente venituri pentru a sustine cheltuielile si pentru a rezista impotriva pretului mare al combustibililor.

Pentru a micsora rata somajului, oficialii americani se tin de planul de a tine costurile imprumuturilor mici, cel putin pana in 2014.

"Vanzarile din retail rezista cu bine", a declarat Carl Riccadonna, economist american din cadrul Deutsche Bank Securities, din New York. "Se trimite un semnal puternic ca pretul benzinei nu influenteaza inca negativ cheltuielile. Vedem o crestere a veniturilor".

Piata auto pe cai mari

Cresterea din martie, mica, este din cauza reducerii achizitiilor de autoturisme. Masinile si camionetele s-au vandut in martie la o rata anuala de 14,3 milioane de unitati, fata de luna precedinta cand rata a fost de 15 milioane, potrivit Ward Automotive Group. Totusi, rezultatele din martie contureaza cel mai puternic trimestru din ultimii patru ani in Statele Unite.

"Industria si consumatorii au fost foarte sceptici in fata preturilor ridicate la pompe", a spus Don Johnson, vicepresedinte pentru vanzarile din Statele Unite ale General Motors.

Departamentul pentru Comert al Statelor Unite ar putea arata ca vanzarile auto, excluzand dealerii, au urcat cu 0,6%, pana la 0,9%, in luna februarie.

Per total, vanzarile de automobile din SUA au inregistrat in luna februarie cele mai bune rezultate din februarie 2008, potrivit Autodata Corp.

"Ne asteptam sa vedem o crestere a cererii de masini cu consum mic, in contextul in care pretul la combustibil a crescut considerabil in ultima luna. Surpriza vine insa pe segmentul masinilor mari, unde cererea crescuta releva cat de mult s-a redresat economia", spun analistii din piata auto.

Increderea consumatorilor in economie a crescut in februarie, indicele Dow Jones Industrial Average depasind 13.000 pentru prima data din mai 2008, iar rata somajului a scazut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani.

Vanzarile din retail salta economia SUA

Vanzarile din magazine, deschise de cel putin un an, pentru mai mult de 20 de companii, au crescut in luna martie cu 3,9%, potrivit Swampscott, o companie de cercetare a vanzarilor din retail. Rezultatul este mai bun fata de luna precedenta cand cresterea a fost de 3,3%, in conditiile in care multe lanturi au oferit discount-uri.

Vanzarile din cadrul Gap, cel mai mare retailer de haine din Statele Unite, au crescut cu 8%. Target, cel de-al doilea mare retailer american, si Macy''s, care detine magazinele Bloomingdale, au inregistrat, ambele, o crestere de 7,3% in luna martie.

Toate cele trei companii au intrecut asteptarile analistilor.

Informatiile Departamentului pentru Comert din Statele Unite privind vanzarile de retail ale, care nu sunt ajustate cu preturile, ar putea reflecta, de asemenea, un pret mai mare al benzinei la pompa.

Vanzarile de combustibil din martie s-au ridicat la 3,84 dolari pe galon (3,785 litri), sau 28 de centi mai mult fata de februarie, potrivit AAA, cel mai mare grup auto din Statele Unite.

Economia a crescut cu o rata moderata de la mijlocul lunii februarie pana spre sfarsitul lunii martie, pe masura de vanzarile din productie si retail au aratat semne de intarire fata de preturile ridicate ale combustibililor.

Piata imobiliara s-a stabilizat

Piata imobiliara din Statele Unite, de unde a si plecat criza financiara, s-a stabilizat. Vanzarile de case au crescut la o rata anuala de 705.000 in luna martie, fata de luna anterioara cand rata a fost de 698.000, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Rata somajului din Statele Unite a scazut de la 9,1% vara trecuta la 8,3% in februarie.

PIB-ul SUA a urcat cu 3% in trimestrul al patrulea din 2011, dar se anticipeaza ca avansul a incetinit sub 2% in primele trei luni ale acestui an.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Constructorii auto se așteaptă la un record în vânzările de mașini fabricate în România în 2024. Ce branduri duc greul pieței
Constructorii auto se așteaptă la un record în vânzările de mașini fabricate în România în 2024. Ce branduri duc greul pieței
Vehiculele fabricate în România au cerere pe toate pieţele unde se comercializează, peste 60 de pieţe din lume, astfel că anul 2024 ar putea fi încheiat tot pe plus, cu un nou record, a...
#economia sua, #revenire, #piata imobiliara, #industria auto, #vanzari retail, #reducerea investitiilor , #Stiri International