"SUA mai au multe de facut pentru scaderea somajului"

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 23:50
1496 citiri
"SUA mai au multe de facut pentru scaderea somajului"

Statele Unite au "un drum lung de parcurs" in imblanzirea rata somajului de la cotele ridicate la care se afla in prezent, in pofida datelor pozitive de saptamana trecuta privind crearea de locuri de munca, a spus duminica reputatul consilier economic de la Casa Alba, Lawrence Summers, citat de AFP.

"Avem un drum lung de parcurs. Am mostenit o situatie teribila, cele mai dificile probleme economice de la Marea Depresiune incoace pentru tara noastra", a spus Summers pentru CNN. Consilierul Casei Albe a subliniat ca diminuarea ratei somajului, care a ramas mai multe luni la 9,7%, este prioritatea administratiei Obama.

"Este prioritatea presedintelui ca oamenii sa aiba din nou locuri de munca. De aceea, a si semnat legea de acordare a unor stimuli companiilor care angajeaza someri", sustine Summers.

El a mai citat o serie de proiecte de lege care vizeaza acordarea de credite pentru intreprinderi mici, pentru protejarea locurilor de munca ale profesorilor si politistilor, pentru investitii, toate orientate spre crearea de locuri de munca.

La randul sau, Christina Rohmer, presedintele departamentului de consilieri economici de la Casa Alba, a declarat ca se asteapta la un avans pozitiv al locurilor de munca in perioada urmatoare.

"In ultimele trei luni am adus peste un milion de oameni pe piata muncii. Este un semnal extraordinar. Este semnul ca oamenii care ar fi putut fi descurajati din cauza recesiunii au inceput sa spere si sa-si caute iar locuri de munca".

Numarul locurilor de munca din SUA a crescut cu 162.000 in luna martie, inregistrand cel mai mare avans din ultimii trei ani, in contextul in care companiile au capatat incredere in revenirea economica.

"Piata muncii a trecut pe crestere", declara vineri Aaron Smith, economist Moody's Economy.com. "Cel mai incurajator semnal este ca revenirea angajarilor se extinde in toate ramurile economiei", mai spunea acesta. 

#sua, #somaj, #loc de munca, #job, #criza, #obama , #Stiri International