SUA si-au folosit dreptul de veto pentru a anula decizia ONU privind Ierusalimul

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 12:21
1087 citiri
SUA si-au folosit dreptul de veto pentru a anula decizia ONU privind Ierusalimul
Foto: Facebook/U.N. Security Council

O rezolutie a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite care cerea anularea recunoasterii de catre presedintele Donald Trump a Ierusalimului drept capitala a Israelului a fost respinsa de Statele Unite prin folosirea votului de veto. Ceilalti membri ai ONU votasera in favoarea rezolutiei.

Rezolutia a fost criticata dur de ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, care a considerat-o "o insulta" care nu va fi uitata. "Nicio tara nu poate spune Statelor Unite unde sa isi plaseze ambasada. Dreptul de veto a fost invocat pentru a apara suveranitatea SUA si pentru a apara rolul sau in Orientul Mijlociu in procesul de pace si nu este o rusine pentru noi. Ar trebui sa fie o rusine pentru restul Consiliului de Securitate", scrie Fox News.

Ambasadorul Israelului la ONU declarase, inainte de vot, ca: "membrii consiliului pot vota din nou si din nou, de inca o suta de ori. Nu va schimba faptul ca Ierusalimul a fost si intotdeauna va fi capital Israelului".

Intre timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a scris pe Twitter ca ii multumeste presedintelui Trump si ambasadorului SUA la ONU. "De Hannukah, ati vorbit ca un Maccabi. Ati aprins o lumanare a adevarului. Ati inlaturat intunericul. Un singur om a invins pe multi. Adevarul a invins impotriva minciunilor. Va multumesc, domnule presedinte Trump!"

Thank you, Ambassador Haley. On Hanukkah, you spoke like a Maccabi. You lit a candle of truth. You dispel the darkness. One defeated the many. Truth defeated lies. Thank you, President Trump. Thank you, Nikki Haley. pic.twitter.com/zFIiStoait- Benjamin Netanyahu (@netanyahu) December 18, 2017

In schimb, un purtator de cuvant al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas a comentat decizia americanilor spunand ca a fost "inacceptabila si ameninta stabilitatea comunitatii internationale pentru ca arata o lipsa de respect".

Marea Britanie si Franta anuntasera ca vor sustine rezolutiile existente inca din anul 1967 ale Consiliului de Securitate al ONU privind Ierusalimul, care includ faptul ca statutul final orasului trebuie decis in negocieri directe intre Palestina si Israel.

Rezolutia Consiliului de Securitate al ONU de retragerea a deciziei de recunoastere de catre Donald Trump a Ierusalimului drept capitala a Israelului fost initiata de Egipt, insa nu mentioneaza direct SUA sau pe Trump, dar exprima "un regret profund fata de deciziile luate privind statutul Ierusalimului". ...citeste mai departe despre "SUA si-au folosit dreptul de veto pentru a anula decizia ONU privind Ierusalimul" pe Ziare.com

#Ierusalim capitala Israel, #rezolutie ONU , #Stiri International