SUA: Ucrainenii "au facut istorie" prin incheierea acordului de asociere cu UE

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 09:05
952 citiri
SUA: Ucrainenii "au facut istorie" prin incheierea acordului de asociere cu UE
Foto: (c) Yin Bogu / XINHUA ARHIVĂ

Statele Unite au salutat marti ratificarea unui acord de asociere intre UE si Ucraina, subliniind ca Kievul "a facut istorie" si chemand Moscova sa respecte acordul de incetare a focului, informeaza AFP si DPA.

"Felicitam poporul ucrainean care a facut astazi istorie", a declarat purtatorul de cuvant adjunct al Departamentului de Stat, Maria Harf, citat deAgerpres.

Cu acest acord de cooperare si "in timp ce se confrunta cu mari provocari, liderii ucraineni au adus vointa poporului lor", a adaugat ea.

Parlamentele european si ucrainean au votat simultan un acord de cooperare politica si economica, a carui respingere de fostul guvern de la Kiev a provocat cea mai grava criza de la proclamarea independentei in 1991.

"Tocmai acordul de asociere a determinat Rusia sa inceapa toate acestea", a notat purtatorul de cuvant, referindu-se la lunile de conflict civil. "Nu numai ca este ratificat de Ucraina, dar de asemenea Rusia este izolata de restul lumii", a adaugat ea.

In paralel, Ucraina a adoptat legi care sa garanteze o mai mare autonomie regiunilor proruse din est, organizarea de alegeri la 7 decembrie in districtele separatiste si o amnistie conditionata a rebelilor si soldatilor care lupta de cinci luni intr-un conflict ce a facut aproape 2.900 de morti, in timp ce circa 630.000 de persoane au fost stramutate, potrivit noilor cifre ale ONU publicate marti.

"Aplaudam de asemenea adoptarea de catre parlamentul ucrainean a legilor de amnistie si a unui statut special pentru regiunile Donetk si Lugansk", a mai afirmat dna Harf. "Aceste noi legi pun in lumina eforturile continue ale guvernului ucrainean de a incerca sa rezolve pasnic conflictul din estul Ucrainei".

Purtatorul de cuvant al diplomatiei americane a chemat de asemenea Rusia si separatistii sa respecte acordul de incetare a focului, in mod normal in vigoare din 5 septembrie.

"Usa este deschisa pentru pace dar revine acum Rusiei si separatistilor sa isi respecte angajamentele de incetare a focului si sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a spus dna Harf.

Acordul dintre Uniunea Europeana si Ucraina ramane totusi simbolic la ora actuala dupa ce UE a anuntat vineri ca acordul de liber schimb cu Ucraina, parte integranta a acordului de asociere, a fost amanat pana la sfarsitul anului 2015 pentru a permite noi discutii cu Moscova, care se opune proiectului, aminteste AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord asociere UE, #Statele Unite acord asociere UE Ucraina , #Stiri International