SUA vor retrage 5.000 de soldati din Afganistan si vor inchide 5 baze militare

Marti, 03 Septembrie 2019, ora 09:49
925 citiri
SUA vor retrage 5.000 de soldati din Afganistan si vor inchide 5 baze militare
Foto: Arhiva Pixabay

Statele Unite vor retrage aproape 5.000 de soldati si vor inchide cinci baze din Afganistan, pe parcursul a 135 de zile, potrivit unui proiect de acord convenit cu talibanii, a declarat luni negociatorul american Zalmay Khalilzad.

Acordul, convenit dupa luni de zile de negocieri cu reprezentantii miscarii insurgentilor, trebuie sa fie aprobat de presedintele american Donald Trump inainte de a fi semnat, a declarat Khalilzad intr-un interviu acordat televiziunii Tolo News.

"Am ajuns la un acord de principiu", a spus Khalilzad.

Presedintele afgan Ashraf Ghani a fost informat despre proiectul de acord si va analiza detaliile inainte de a-si exprima opinia, a declarat luni purtatorul sau de cuvant.

In schimbul retragerii treptate a trupelor americane, talibanii se angajeaza sa nu permita ca Afganistanul sa fie utilizat de militanti pentru a planui atacuri impotriva Statelor Unite si aliatilor sai.

Acordul include o prevedere referitoare la asa-numite discutii intra-afgane pentru a ajunge la un acord politic larg si a pune capat luptelor dintre talibani si guvernul de la Kabul sustinut de Occident.

Detaliile legate de viitoarele negocieri nu sunt clare, talibanii refuzand pana acum sa discute direct cu guvernul, pe care il considera un regim "marioneta".

Multi dintre oficialii guvernului afgan au respins excluderea guvernului de la discutiile dintre SUA si talibani.

Vezi si Americanii au ajuns la un acord cu talibanii dupa un conflict de doua decenii si vor retrage mii de soldati ...citeste mai departe despre "SUA vor retrage 5.000 de soldati din Afganistan si vor inchide 5 baze militare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#SUA retrage soldati Afganistan , #Stiri International