Sub presiunea razboiului hibrid dus de Putin, Internetul, asa cum il stim azi, va ramane doar o amintire

Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 12:50
1220 citiri

Mark Zuckerberg a postat un video in care tine un discurs despre rolul Facebook in ce priveste consolidarea democratiei.

Aceasta interventie are loc concomitent cu trimiterea catre Congresul american a 3.000 de mesaje publicitare concepute si platite de catre agenti rusi si asociatii lor in campania electorala din 2016 din SUA.

"Sub presiunea tot mai mare a Congresului, dar si a publicului, pentru a dezvalui cat mai multe informatii despre propaganda ruseasca mascata de pe Facebook, compania a declarat ca va trimite catre comisiile din cadrul Congresului care investigheaza operatiunea de influenta a Kremlinului in timpul campaniei prezidentiale din 2016 peste 3.000 de anunturi publicitare create de Rusia", scrie New York Times.

Acesta e doar varful icebergului. In niciun document nu se spune ca pachetul trimis reprezinta toate mesajele publicitare. Sunt multe sanse sa mai apara si altele, mai ales ca reprezentantii comisiei de ancheta din Congres aduna probe de la toate retelele sociale.

Ne aflam intr-un punct de cotitura. Facebook isi asuma faptul ca nu a reusit sa controleze atacul Rusiei, ca reprezentantii Kremlinului au reusit sa foloseasca platformele sociale pentru a eroda increderea in democratiile occidentale. Alegerea lui Trump a reprezentant obiectivul final.

Mark Zuckerberg s-a intors din concediul de paternitate si a inceput lupta cu Putin pentru a scapa Facebook-ul de propaganda ruseasca - Foto: Hepta.ro

"Imi pasa in mod profund de procesul democratic si de integritatea acestuia", a declarat Mark Zuckerberg, adaugand ca nimeni "nu trebuie sa utilizeze instrumentele noastre pentru a distruge democratia".

Incepe procesul de reglementare a Internetului

Miscarile populiste, criza imigrantilor, Brexit, rasismul si intoleranta sexuala au fost fronturile pe care a atacat Rusia in noul razboi impotriva democratiilor occidentale.

Cele 3.000 de mesaje care au ajuns la comisia de ancheta, sutele de conturi false, mesajele automatizate de pe Twitter, fermele de troli din Rusia si din estul Europei, toate au subminat increderea in democratie.

Vestea buna e ca a inceput sa existe o reactie.

Dar cum vor iesi Facebook, Twitter, Google si alte platforme de comunicare din aceasta criza de incredere? Cel mai probabil, Internetul cum il stim noi azi se va transforma si va intra intr-o noua faza in care statele vor introduce reglementari prin care vor incerca sa se apere de imixtiunile autocratiilor si statelor mafiote.

"Dezva ...citeste mai departe despre "Sub presiunea razboiului hibrid dus de Putin, Internetul, asa cum il stim azi, va ramane doar o amintire" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Putin Facebook razboi, #Putin razboi hibrid, #Facebook lupta Rusia , #Stiri International