Succesul lui Iohannis la Casa Alba si interesul Germaniei sa rupa Europa de SUA

Luni, 12 Iunie 2017, ora 17:24
985 citiri
Succesul lui Iohannis la Casa Alba si interesul Germaniei sa rupa Europa de SUA
Foto: Administratia Prezidentiala

Istoria trece uneori peste regulile jocului si le redefineste. Brexit-ul si accesul lui Trump la Casa Alba au reamestecat si redistribuit cartile politicilor globale. Vizita lui Iohannis in SUA ilustreaza acest proces.

Din cauze diverse, istoria se transforma uneori in saltimbanc. Ori de cate ori incepe sa salte (precum Leana cu Roosvelt, vorba unui cantecel deocheat din interbelic), munca deslusirii liniilor ei de forta devine o intreprindere anevoioasa. Importantul incepe sa para derizoriu, insignifiantul dobandeste valente aparent cruciale.

In conformitate cu prejudecatile generate de divizarea ideologica a lumii apusene s-au spus vrute si nevrute despre intalnirea Trump-Iohannis. Mai putina inteligenta s-a investit in delimitarea impactului geopolitic a unui tete-a-tete pe cat de important - si nu doar pentru romani -, pe atat de inadecvat comentat.

De care de pilda vesteuropenii si, indeosebi germanii, abia daca au luat cunostinta. Caci bomba vizitei ar fi explodat intr-un Apus dominat de o presa partial prostita de prejudecati in oarece surdina, daca n-ar fi fost asumarea clara si fara echivoc, in Gradina Trandafirilor, a articolului 5 a tratatului NATO, de catre Trump, in replica la intrebarea nimerita a unei bune ziariste din Romania.

Previzibil, in "vechea Europa" i s-a dat rapid memorabilei declaratii o talmacire anti-Trump. Caci, potrivit detractorilor sai, in saltaretul presedinte american nu s-ar putea avea incredere orice ar zice. Altfel, s-ar fi manifestat cu privire la acelasi articol 5 la Bruxelles, la summit-ul NATO, la fel precum la Casa Alba.

Ceea ce echivaleaza cu refuzul insuficient argumentat de a i se admite presedintelui american capacitatea de a invata si de a se corecta.

Ca, pentru romani, intalnirea la varf a celor doi presedinti de state NATO poate fi calificata drept epocala e lesne de stabilit. Nicicand un sef de stat roman nu s-a bucurat de o atentie si de-o curtoazie comparabile din partea liderului singurei superputeri.

In ce-l priveste, presedintele roman (vorbitor nativ de germana) si-a reprezentat cat se poate de onorabil natiunea, vorbind, cum s-a spus, "o engleza mai buna decat a lui Trump". Ceea ce, sa recunoastem, nu e de colo intr-o tara obisnuita cu dregatori semianalfabeti.

Vizita a prilejuit apoi notabile rasuflari de usurare din partea tuturor prietenilor luptei anticoruptie.

A iscat de asemenea suspine si oftaturi grele, precum si contorsionari interpretative ridicole (menite sa rast ...citeste mai departe despre "Succesul lui Iohannis la Casa Alba si interesul Germaniei sa rupa Europa de SUA" pe Ziare.com

#Iohannis Trump intalnire, #SUA Romania relatii bilaterale , #Stiri International