Suedia cere explicatii oficiale SUA dupa ce Trump a spus ca un incident terorist a avut loc in tara nordica

Duminica, 19 Februarie 2017, ora 21:40
719 citiri
Suedia cere explicatii oficiale SUA dupa ce Trump a spus ca un incident terorist a avut loc in tara nordica
Foto: Twitter / @petterohrn

Ambasada suedeza la Washington a cerut Departamentului american de Stat o explicatie privind declaratia presedintelui Donald Trump, care a sugerat ca in Suedia a avut loc vineri un incident de securitate, relateaza Reuters.

"Am pus intrebarea astazi (duminica - n.red.) Departamentului de Stat. Incercam sa obtinem clarificari", a declarat o purtatoare de cuvant a Ministerului suedez de Externe, Catarina Axelsson.

"In 2016, 'post-adevar' a fost numit cuvantul anului de Dictionarul Oxford. Atat o democratie functionala, cat si o cooperare constructiva intre state necesita sa vorbim cu, nu unul despre celalalt, sa ne onoram angajamentele si sa le permitem ideilor sa concureze. De asemenea ne cer sa respectam stiinta, faptele si presa si sa recunoastem intelepciunea celuilalt", a spus ministrul suedez de Externe, Margot Wallstrom, intr-un discurs de politica externa rostit in Parlament. Ea a reluat pasajul duminica, pe Twitter, insotit de comentariul "datorita anumitor circumstante".

Dupa ce a anuntat ca Presedintia SUA intentioneaza sa isi reia eforturile pentru a restrictiona imigratia, Trump a evocat, intr-un discurs rostit sambata, o serie de tari si orase europene care, potrivit lui, demonstreaza pericolele primirii de imigranti, in special de refugiati.

"Priviti ce se intampla in Germania, priviti ce s-a intamplat azi-noapte in Suedia", a spus Trump multimii stranse intr-un hangar de pe aeroportul international Orlando Melbourne. "Suedia. Cine ar fi crezut acest lucru? Suedia", a adaugat el. "Au preluat un numar mare (de imigranti - n.red.). Au probleme cum nu au crezut vreodata posibil", a subliniat liderul de la Casa Alba.

Declaratiile ulterioare ale lui Trump au demonstrat ca acesta se refera la orasele europene care s-au confruntat cu atacuri teroriste in ultimii doi ani.

"Uitati-va la ce se intampla la Bruxelles. Uitati-va la ce se intampla in toata lumea. Uitati-va la Nisa. Uitati-va la Paris", a afirmat el.

Fostul premier suedez Carl Bildt a scris pe Twitter, dupa discursul noului presedinte american: "Suedia? Atac terorist? Ce a fumat? Intrebarile abunda"

Pe Twitter a devenit deja viral codul #lastnightinsweden, unde oamenii glumesc pe seama declaratiilor lui Trump. Unii s-au intrebat daca Trump se refera la un furt masiv de chiftelute suedeze, la faptul ca a fost deschisa o conserva de hering sau la faptul ca a nins. ...citeste mai departe despre "Suedia cere explicatii oficiale SUA dupa ce Trump a spus ca un incident terorist a avut loc in tara nordica" pe Ziare.com

#Trump incident Suedia , #Stiri International