Summitul APEC, la final: Ce au promis cele mai putenice state ale Asiei

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 15:03
1461 citiri
Summitul APEC, la final: Ce au promis cele mai putenice state ale Asiei

Natiunile din Asia Pacific au promis duminica masuri care sa stimuleze cresterea economica si au respins limitarea exportului de alimente, pentru a incerca sa revigoreze economia globala aflata in impas.

Reunite timp de doua zile la nivel inalt in orasul-port rusesc Vladivostok, cele 21 de state membre ale Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC), forum al tarilor care au iesire la Oceanul Pacific, si-au exprimat duminica, la incheierea summit-ului, ingrijorarea in legatura cu situatia economiei mondiale, securitatea alimentara si cresterea protectionismului, informeaza Reuters.

Reducerea taxelor la import pentru "tehnologia verde"

Statele membre ale APEC au convenit sa reduca taxele la import pentru "tehnologia verde", sa ia masuri pentru a sustine cresterea economica si liberalizarea comertului pentru a contracara problemele acutizate de criza datoriilor din Europa.

"Pietele financiare raman fragile, in timp ce deficitele publice mari si datoriile din unele economii avansate creeaza turbulente puternice in redresarea economica la nivel global. Evenimentele din Europa afecteaza in mod negativ cresterea in regiune", au afirmat liderii acestor tari.

"In asemenea circumstante, noi suntem hotarati sa lucram in mod colectiv pentru a sustine cresterea si promova stabilitatea financiara", afirma ei.

APEC, din care fac parte Australia, Brunei, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Statele Unite, Filipine, Hong Kong, Indonezia, Japonia, Malayezia, Mexic, Noua Zeelanda, Papua Noua Guinee, Peru, Rusia, Singapore, Taiwan, Thailanda si Vietnam, ia decizii prin consens, insa nu sunt obligatorii. Dar influenta ei creste, in timp ce a Europei scade, remarca Reuters.

Forumul reprezinta 54% din productia economica a lumii

Forumul asiatic reprezinta 40% din populatia lumii, 54% din productia economica mondiala si 44% din comertul global. Prin Statele Unite, China si Japonia, are cele mai mari trei economii ale lumii.

In pofida ingrijorarii privind problemele datoriilor din Europa, APEC a salutat eforturile liderilor europeni de a rezolva criza.

Si directorul Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, care a participat la lucrarile din ultima zi a summit-ului, si-a exprimat sprijinul pentru un plan al Bancii Centrale Europene de a opri criza prin achizitii nelimitate de obligatiuni. Ea si-a exprimat interesul ca FMI sa joace un rol in elaborarea si monitorizarea planului BCE, prin care aceasta ar fi gata sa cumpere din datoria suverana cu scadente de pana la trei ani in schimbul unui acord de salvare.

Dar tarile APEC au cazut de acord ca acest lucru nu se poate face prin protectionism. In ciuda secetei care a lovit culturile din Statele Unite si Rusia, furnizori globali de grau, ele au exclus limitarea exporturilor si au subliniat importanta deschiderii pietelor pentru a asigura furnizarea sigura de produse alimentare.

Putin a subliniat statul Rusiei ca furnizor de grau

Putin s-a folosit de acest summit pentru a atrage atentia asupra sa la patru luni dupa revenirea la Kremlin si la mai putin de o luna de la aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului, scrie Reuters. Subliniind statutul tot mai important al Rusiei ca furnizor de grau, el a spus ca Rusia isi va creste productia de cereale si va exporta mai mult decat dublu pana in 2020.

"Este absolut clar ca cea mai importanta regiune pentru cresterea economica in acest deceniu - si probabil urmatorul deceniu - va fi Pacificul", a spus presedintele mexican, Felipe Calderon.

Gazduind summit-ul pe o insula legata de continent printr-un nou pod spectaculos, a carui constructie a costat un miliard de dolari, un simbol al deciziei Moscovei de a privi spre Est, Putin si-a promovat la reuniune vasta sa tara ca pe o poarta spre Asia pentru pietele europene.

Conform unei relatari AFP, Putin a laudat apropierea Rusiei de regiunea Asia-Pacific, cea mai dinamica din lume, si a criticat Europa cufundata intr-o criza profunda. 'Cooperarea larga cu vecinii nostri din Asia-Pacific este una din prioritatile politicii externe a tarii noastre', a declarat el, in incheierea summit-ului, subliniind ca aceasta regiune este o locomotiva a economiei mondiale.

Presedintele Chinei a promis investitii de 157 miliarde de dolari

Presedintele chinez, Hu Jintao, a promis ca tara sa, o forta economica dominanta in Asia, isi va reechilibra economia pentru a asigura o crestere stabila si robusta dupa o incetinire care a lovit intreaga regiune.

Intr-un semn de intentie a Rusiei, Gazprom, companie controlata de stat care detine monopolul gazelor in Rusia, a semnat un acord cu Japonia pentru a dezvolta planuri pentru o instalatie de gaza naturale lichefiate, in valoare de 7 miliarde de dolari, pe coasta rusa a Pacificului.

La randul sau, Hu a dezvaluit un plan prin care statul va pompa 157 de miliarde de dolari in investitii de infrastructura in agricultura, energie, cai ferate si drumuri in China.

Cooperarea in cadrul APEC este afectata de o serie de dispute teritoriale si de alta natura intre unele state membre. Presedintele chinez, si premierul japonez Yoshihiko Noda au avut o scurta intalnire in paralel cu summit-ul, dar detalii despre convorbiri nu au fost disponibile imediat, mai scrie Reuters.

#forum APEC, #summit APEC, #masuri Apec , #Stiri International