SUA suspenda livrarea in Turcia de echipamente pentru avioanele F-35

Luni, 01 Aprilie 2019, ora 23:10
884 citiri
SUA suspenda livrarea in Turcia de echipamente pentru avioanele F-35

Statele Unite au suspendat livrarea in Turcia a echipamentelor necesare avioanelor militare multirol F-35, in contextul tensiunilor generate de cumpararea sistemului antiaerian rus S-400, afirma surse citate de agentia de presa Reuters.

Washingtonul a instiintat Administratia de la Ankara ca nu va primi echipamentele asociate livrarii avioanelor F-35 fabricate de compania Lockheed Martin, au declarat doi functionari americani sub protectia anonimatului. Practic, livrarea tuturor echipamentelor necesare programului de instruire a pilotilor si intretinerii avioanelor F-35 a fost suspendata.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a refuzat sa cedeze solicitarilor Washingtonului de a nu achizitiona sisteme antiaeriene S-400 din Rusia.

Administratia Recep Tayyip Erdogan a respins vineri presiunile Statelor Unite care au rolul de a impiedica achizitionarea sistemelor antiaeriene ruse S-400, considerand ca sunt "contrare dreptului international". "Am semnat un acord cu Rusia, acest acord este valabil. Acum, suntem pe cale sa discutam despre modalitatile de livrare", a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu in cursul unei conferinte de presa alaturi de omologul sau din Rusia, Serghei Lavrov. "Faptul ca se opune o tara terta intra in contradictie cu dreptul international", a precizat Cavusoglu.

Ankara a comandat un sistem antibalistic si antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia si Statele Unite, aliati in cadrul NATO. Statele Unite avertizeaza ca sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formuland temeri ca ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, sa le achizitioneze. ...citeste mai departe despre "SUA suspenda livrarea in Turcia de echipamente pentru avioanele F-35" pe Ziare.com

#Turcia Rusia SUA tranzactii militare , #Stiri International