Talentatul domn Plahotniuc sau cum sa furi un (nou) miliard

Sambata, 25 Februarie 2017, ora 13:29
838 citiri
Talentatul domn Plahotniuc sau cum sa furi un (nou) miliard

Republica Moldova s-a nascut speranta si va muri deceptie.

Astrele nu i-au stat nicicum impotriva dar, dupa 27 august 1991, populatia dintre Prut si Nistru s-a afundat din ce in ce mai mult in saracie si deznadejde, iar statul cu denumirea Republica Moldova a devenit studiu de caz pentru sintagma "stat esuat".

Nimic nu pare sa mearga acolo, nimic nu pare sa se dezvolte, totul se pierde, se fura sau se aneantizeaza.

Ei bine, astazi, Republica Moldova in cifre sintetice prezinta o imagine infioratoare: - peste un milion de locuitori plecati de acasa (cam 30% din totalul de 3,5 milioane) - o sesime din teritoriul oficial secesionat si functionand demult ca un alt stat (auto-intitulat Republica Moldoveana Nistreana - pazit de armata rusa)

- un PIB de putin peste 6 miliarde de dolari

- un deficit comercial de peste 2 miliarde dolari (exporturi de 2 miliarde dolari si importuri de 4 miliarde dolari)

- un deficit bugetar de 400 de milioane dolari

- o pondere a bugetului in PIB de doar 20%

- o datorie neplatita catre furnizorul de gaze de 800 milioane dolari (cam 13% din PIB)

- dependenta cronica de ajutoare nerambursabile si finantare externa

Nu exista nicaieri in Europa un asemenea colaps al vreunui stat.

Stat mic si neputincios, dar animat de spectaculoase actiuni de praduire; unul dintre jafurile celebre de pe mapamond s-a petrecut aici, de curand (acum doar doi ani): Guvernul a luat 1 miliard de dolari din rezerva Bancii Nationale (cam 40% din aceste rezerve), l-a trimis catre doua banci comerciale, de unde miliardul de dolari a zburat in doar doua zile in paradisuri off-shore.

Sa furi 1 miliard de dolari dintr-un stat care produce sase este o performanta de nivel mondial si lumea intreaga a apreciat respectiva performanta la justa sa valoare: toate finantarile internationale au inghetat!

Elvetia Estului, o pacaleala spectaculoasa

Inca de la infiintare, Republica Moldova putea sa aleaga o varianta din cele doar doua posibile: sa mearga impreuna cu Rusia (gen Transnistria) sau sa mearga impreuna cu Romania (unindu-se cu aceasta din urma).

Politicienii locali au decis, insa, o operatiune spectaculoasa de marketing: Republica Moldova s-a declarat stat neutru si doritor sa devina Elvetia Estului, care sa cultive relatii bune cu toata lumea.

Romanii au fost pacaliti cu "podurile de flori" (adica erau alintati ca fiind frati), iar ceilalti au fost pacaliti de statul multietnic, de natiunea civica etc.

Visul "elvetian" al moldo ...citeste mai departe despre "Talentatul domn Plahotniuc sau cum sa furi un (nou) miliard" pe Ziare.com

#Plahotniuc Moldova , #Stiri International