Te iubesc, Barcelona!

Sambata, 19 August 2017, ora 10:37
628 citiri
Te iubesc, Barcelona!

M-a sunat si mi-a spus ca e trista. Abia se trezise si se pregatea sa plece la jogging in padurea de langa blocul in care tocmai se mutase. Isi pregatise cafeaua si imi spunea cat de afectata e de atentatele de la Barcelona.

Imi povestea despre calatoria ei, cat de mult ii placea orasul, isi amintea de restaurantul de la coltul strazii care era trecut in ghidul Michelin si servea mancare doar in picioare, iar lumea statea la coada pe trotuar sa prinda un loc la o masa fara scaune si sa se bucure de o portie de creveti copti in sare.

Isi amintea de faptul ca impreuna cu prietenele ei alergase maratonul de la Barcelona, iar pe drum se oprisera intr-o cafenea sa mearga la baie, iar eu radeam si le intrebam daca nu au dat si pe niste reduceri la Zara. Da, alergase Barcelona la maraton, iar intre ea si oras era o poveste de dragoste bazata pe sudoare, efort si bucurie care tinuse 42 de kilometri. Se intampla in primavara anului 2016. Parca a trecut un veac.

Incercam sa o linistesc si sa-i spun ca orasul isi va reveni, iar ea, de acolo din Vancouver, era afectata, era trista si ma intreba cand se vor termina atentatele.

N-am stiut ce sa-i raspund, dar as fi putut sa-i spun ca au mai fost perioade negre in istorie, ca asa e viata, tot timpul apar provocari, ca terorismul islamist e o forma de protest al unor indivizi care se simt exclusi dintr-o lume pe care nu o inteleg si, atunci, au ales fanatismul religios ca sa razbune esecul personal intr-o societate competitiva si, de multe ori, nedreapta.

A fost Paris, a fost Bruxelles, a fost Nisa, a fost Londra, a fost Manchester si, acum, Barcelona. E o intreaga insiruire de tragedii, de sacrificii si de drame care au marcat in acesti ani viata in Europa, dar, cumva, am devenit mai puternici.

Regele Spaniei alaturi de mii de oameni au venit in Piata Catalonia pentru a aduce un ultim omagiu victimelor atentatelor de la Barcelona - Foto: Hepta.ro

Niciun atentat nu a schimbat atasamentul nostru pentru valorile fundamentale - libertate, egalitate, fraternitate impuse in constiinta civilizatiei de revolutia franceza, o alta drama. Niciun atentat nu a schimbat modul in care am ales sa traim.

Ne trezim dimineata si mergem la munca in automobilele noastre, cu metroul, autobuzul sau bicicleta. N-am renuntat sa iesim seara in oras si sa bem o bere cu prietenii, n-am renuntat sa plecam in weekend, sa ne cataram pe munti, sa alergam sau sa facem un gratar in aer liber. Ne place fotbalul, iubim spectacolel ...citeste mai departe despre "Te iubesc, Barcelona!" pe Ziare.com

#Barcelona atentat terorist, #Barcelona atac Rambla, #terorism islamist atac , #Stiri International