Tensiunile escaladeaza intre Occident si Turcia: Erdogan s-a infuriat si si-a retras trupele de la un exercitiu NATO

Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 14:21
1005 citiri
Tensiunile escaladeaza intre Occident si Turcia: Erdogan s-a infuriat si si-a retras trupele de la un exercitiu NATO
Foto: Arhiva Ziare.com

Turcia a ordonat retragerea militarilor sai de la un exercitiu NATO in Norvegia, a anuntat vineri presedintele turc Recep Erdogan, afirmand ca a fost prezentat drept "inamic" in cadrul acestui exercitiu.

"Ieri, a avut loc un incident in Norvegia. A fost prezentat un fel de stand cu dusmani. Pe acest stand, ei au pus fotografia lui (Mustafa Kemal) Ataturk si numele meu", a declarat Erdogan intr-o reuniune la Ankara a partidului sau Justitie si Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare, conform publicatiei Hurriyet Daily News.

AFP noteaza ca aceasta declaratie a fost facuta intr-un discurs televizat.

"Cand noi am auzit de aceasta, seful Statului Major si ministrul pentru relatia cu UE erau in drum spre Canada. Era un exercitiu NATO, noi aveam 40 de militari acolo. Am decis sa retragem aceste trupe si a fost demarat procesul necesar.

Am spus ca retragem trupele chiar daca numele sunt scoase. Astfel de lucruri se intampla din cand in cand in diferite locuri. Din nefericire, avem asemenea oameni si printre noi", a mai spus presedintele turc.

"Nu este posibil sa avem o astfel de conceptie despre o alianta", a adaugat acesta, indignat.

Erdogan nu a precizat la care manevre se refera si nicio confirmare nu a putut fi obtinuta imediat de la NATO si autoritatile norvegiene, conform AFP.

Conform presei internationale, din 8 pana in 17 noiembrie, Norvegia a gazduit aplicatiile Trident Javelin 2017, la care nu au participat trupe terestre, dar care au implicat centre de comanda ale Aliantei din Marea Britanie, Olanda si Turcia.

Acest anunt survine pe fondul unor tensiuni puternice intre Ankara si unii dintre partenerii cheie ai NATO, cum ar fi Washingtonul si Berlinul.

In acelasi timp, Turcia s-a apropiat de Rusia, cu care coopereaza in special in problema Siriei.

De altfel, Turcia a anuntat in septembrie ca a semnat un important contract de arme cu Moscova pentru achizitionarea de sisteme de aparare antiaeriana S-400, amplificand si mai mult temerile partenerilor sai occidentali.

Relatiile dintre Turcia - tara importanta in cadrul NATO - si Alianta s-au tensionat dupa puciul ratat din vara anului 2016, care a fost urmat de valuri masive de epurari inclusiv in Armata.

Mai mult, Ankara reproseaza SUA sprijinul acordat militiilor siriene kurde, considerate "teroriste" de catre Turcia, in cadrul luptei impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic. ...citeste mai departe despre "Tensiunile escaladeaza intre Occident si Turcia: Erdogan s-a infuriat si si-a retras trupele de la un exercitiu NATO" pe Ziare.com

#Turcia retrage trupe exercitiu NATO , #Stiri International