De ce se inteleg bine profiturile bursiere cu vremea rece

Luni, 16 Iunie 2014, ora 16:41
1682 citiri
De ce se inteleg bine profiturile bursiere cu vremea rece
Sursa foto: Swide

"Vremea este precum guvernul. Intotdeauna gresita", a zis odata romancierul si umoristul englez Jerome K. Jerome. Regula valabila si astazi, mai ales pentru cei care vor sa organizeze un picnic sau un meci de fotbal, dar nu si pentru analistii performantelor la burse, intrucat vremea proasta tine cu profitul, dupa cum arata un recent studiu in domeniu.

Economistii au recunoscut de mult timp, ca soarele este bun pentru bursa, cel mai probabil deoarece oamenii devin mai optimisti daca vremea este frumoasa. Noi cercetari sugereaza, insa, ca si vremea rece are o parte pozitiva.

Ming Dong si Andreanne Tremblay de la Universitatea York au folosit date despre piata de capital furnizate de Thomson Reuters pentru a examina efectul vremii asupra principalilor indici bursieri din 49 de tari in perioada 1973-2012, potrivit The Economist.

Ei au descoperit, asa cum era de asteptat, ca vremea calda a urcat preturile - insa atunci cand a fost foarte cald, nu a mai fost acelasi efect. Insa cea mai mare descoperire a fost aceea ca termometrele si investitorii nu sunt doar prieteni pe vreme buna: vremea foarte rece, este, de asemenea, asociata cu profituri mai mari. Ceea ce ar fi trebuit sa fie foarte clar, nu este. Dong si Tremblay au concluzionat ca frigul stimuleaza asumarea de riscuri, pe baza datelor dintr-un studiu psihologic, care arata ca participantii au devenit mai agresivi cand temperatura a coborat sub -8 grade C.

Cei doi au argumentat ca pot fi facute averi in functie de prognozele meteorologice zilnice. Luand in calcul vremea anuntata pentru intervalul orar 5-9 dimineata, in zonele in care se aflau bursele din mai multe tari, ei au prognozat evolutia indicelui pietei din acea zi. Prin investitii in contracte de tip "futures" pe bursele respective, aceasta abordare ar fi generat un randament anual de pana la 25%.

Profitul, insa, variaza puternic in functie si de coordonatele geografice. In tarile calde, ca si in America sau Asia, strategia nu ar fi adus niciun ban. Cei doi nu au tinut cont de costurile tranzactiilor. Pana la urma, concluziile celor doi arata ca iernile nordice, lungi, reci si intunecate, ar putea aduce unele bucurii, macar pentru jucatorii la bursa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bursa meteo, #prognoza bursa, #randament bursa , #Stiri International