The Guardian, radiografie dura a Romaniei anului 2018: Banii de la UE au fost risipiti, politicienii cauta puterea doar ca sa isi umple buzunarele

Miercuri, 30 Mai 2018, ora 18:50
923 citiri
The Guardian, radiografie dura a Romaniei anului 2018: Banii de la UE au fost risipiti, politicienii cauta puterea doar ca sa isi umple buzunarele
Foto: Arhiva Ziare.com

Confirmarea oficiala ca peste 400 de mii de romani traiesc in Regatul Unit s-a raspandit rapid in presa britanica, iar jurnalistii de la The Guardian au incercat sa afle ce-i determina pe compatriotii nostri sa paraseasca tara natala intr-un numar atat de mare.

Sub semnatura Claudiei Ciobanu, un jurnalist ce mai scrie pentru Reuters si Al Jazeera, The Guardian publica o analiza ce explica situatia romanilor care au parasit tara intr-un numar tot mai mare in ultimii ani.

"Faptul ca cei 400 de mii de romani traiesc in Marea Britanie este o tragedie pentru patria lor", titreaza The Guardian, care continua: "Coruptia si saracia care ii incurajeaza pe romani sa migreze lasa tara lispita de energie si speranta".

Autoarea articolului aminteste astfel ca starea materiala a multor romani nu s-a schimbat dupa aderarea la Uniunea Europeana.

"Deci, de ce fug romanii? In pofida aderarii la UE, care urma sa aduca prosperitate si o calitate mai buna a vietii, la 11 ani de la aderare, romanii inca mai fug de saracie. Potrivit Eurostat, mai mult de o treime dintre romani sunt expusi riscului saraciei si excluziunii sociale, iar aproape jumatate dintre copiii tarii sunt aproape saraci. Mai mult de 225.000 de copii ajung sa se culme infometati, potrivit World Vision Romania. Situatia este disperata in zonele rurale", a relatat The Guardian.

Sursa citata mai scrie ca migrantii spun ca parasesc Romania in incercarea de a le oferi copiilor lor o viata mai buna, dar parasirea tarii are si efecte negative, existand posibilitatea, in mod special in cazul femeilor, sa ajunga la depresie.

The Guardian adauga ca "romanii nu trebuie considerati in niciun caz niste oameni lenesi" si ca "ei raman saraci desi muncesc din greu".

"Banii pusi la dispozitie de UE au fost risipiti, iar planificarile pe termen lung sunt doar notiuni teoretice. Educatia si asistenta medicala, alaturi de alte parti-cheie ale sectorului public, au fost lasate sa putrezeasca. Fara acestea, viata in Romania devine o forma de violenta pentru cei mai vulnerabili.

Imaginati-va ca nu puteti sa va trimiteti copiii la scoala pentru ca nu va permiteti rechizitele, ca mergeti in spitale unde trebuie sa va cumparati bandaje si medicamente sau ca nu va puteti incalzi locuintele. Aceste lucruri sunt obisnuite in tara mea natala", a mai scris autoarea articolului.

Politicienii cauta putere doar pentru a-si umple buzunarele

In articolul publicat de The Guardian se mai aminteste ca, in Romania, "e g ...citeste mai departe despre "The Guardian, radiografie dura a Romaniei anului 2018: Banii de la UE au fost risipiti, politicienii cauta puterea doar ca sa isi umple buzunarele" pe Ziare.com

#romani Marea Britanie, #comunitate romani Marea Britanie, #migratie romani Marea Britanie , #Stiri International