Theresa May, o victorie cat o mare infrangere. Brexit-ul, pierdut in ceata

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 15:17
954 citiri

In alegerile de ieri, Partidul Conservator, condus de Theresa May, a castigat 319 locuri in parlamentul britanic. A pierdut 11 fotolii fata de alegerile din 2015, avand un deficit de sapte parlamentari.

Camera Comunelor are 650 de locuri si e nevoie de 326 de voturi (jumatate plus unu) pentru a forma Guvernul.

"Premierul Theresa May a suferit o infrangere majora in agitatele alegeri de joi. A pierdut majoritatea in Parlament, aruncand Guvernul pe care-l conduce intr-o perioada de incertitudine cu doar doua saptamani inainte de inceperea negocierilor pentru iesirea din Uniunea Europeana", scrie cotidianul american New York Times.

Partidul Laburist condus de Jeremy Corbyn a castigat 261 de locuri in Parlament, un plus de 29 de locuri fata de scrutinul din 2015.

Liderul socialist e marele invingator al confruntarii electorale, relansand partidul. La nivel de voturi, conservatorii au strans 42%, iar laburistii 40% din totalul valabil exprimat.

Theresa May a declansat alegerile anticipate din Marea Britanie cu speranta ca va obtine o sustinere puternica in Parlament, care-i va permite sa poarte o negociere dura cu reprezentantii Uniunii Europene in ce priveste conditiile pentru Brexit.

A mizat pe o victorie care sa-i asigure cel putin 350 de locuri in Camera Comunelor.

Socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. In acest moment, premierul britanic se afla intr-o situatie mai dificila decat inainte de alegerile anticipate.

Marea Britanie, medicamentul amar al euroscepticilor

Theresa May a fost obligata sa organizeze scrutinul din cauza rezultatului referendumului de anul trecut. Niciun partid politic din Marea Britanie nu era pregatit pentru iesirea din Uniunea Europeana. David Cameron, liderul conservator care a declansat referendumul, a vrut si el sa-si consolideze pozitia in partid prin reducerea la tacere a euroscepticilor conservatori, dar a pierdut.

Theresa May a devenit prim-ministru in urma demisiei lui Cameron, ea nu a castigat alegeri, nu a avut o confirmare electorala pentru pozitia de lider al partidului si avea nevoie de ea ca de aer.

S-a grabit sa organizeze alegeri generale, pentru ca a fost constienta de dificultatea negocierilor cu Uniunea Europeana. Societatea britanica e extrem de polarizata in ce priveste aceasta problema si orice esec va fi aspru sanctionat de electorat.

Dar aceasta agenda politica inflexibila in raport cu institutiile europene a fost sanctionata, iar Theresa May a devenit un o ...citeste mai departe despre "Theresa May, o victorie cat o mare infrangere. Brexit-ul, pierdut in ceata" pe Ziare.com

#Theresa May esec alegeri, #laburisti alegeri Marea Britanie, #Theresa May negocieri UE , #Stiri International