Tinerii europeni sunt gata sa iasa in strada

Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 08:00
2037 citiri
Tinerii europeni sunt gata sa iasa in strada
Foto: Arhiva Ziare.com

Tinerii europeni sunt pregatiti sa iasa in strada pentru a-si exprima nemultumirile, potrivit unui sondaj recent finantat de Uniunea Europeana.

In carul acestui sondaj, care a fost realizat pe un esantion de 580.000 de persoane din 35 de tari, mai mult de jumatate dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani au afirmat ca sunt dispusi sa participe la un protest masiv fata de generatia aflata la putere in urmatoarele zile sau luni, noteaza Quartz.

Rezultatele sunt sustinute si de manifestatiile puternice care au avut loc in tara noastra la inceputul acestui an, ocazie cu care s-a remarcat prezenta preponderenta a tinerilor.

Dintre tarile asupra carora se concentreaza mai departe sondajul (Romania nu este printre ele), Grecia ocupa prima pozitie cand vine vorba de inclinatie spre revolta in randul tinerilor. Astfel, 67% dintre tinerii greci au raspuns afirmativ la intrebarea "Ati fi dispus sa participati la o rebeliune de amploare impotriva Guvernului?"

De asemenea, tinerii din Grecia sunt mai inclinati sa creada ca politicienii lor sunt corupti si sa fie pesimisti in legatura cu sectorul financiar al tarii.

Grecia este urmata de Italia si Spania, unde 65% si, respectiv, 63% dintre tineri se declara gata sa se razvrateasca impotriva Guvernului.

Prin comparatie, tinerii din Olanda sunt cel mai putin dornici sa isi exprime nemultumirile fata de autoritati in strada: doar 33% dintre participantii olandezi la sondaj au raspuns "da". Procentele sunt mai scazute si in Germania (37%) si Austria (39%).

Putin surprinzator, arata Quartz, multi dintre tinerii din Franta (61%), tara cu o istorie bogata in revolte, proteste si revolutii, sunt deschisi fata de manifestatii. Ei se plang de nivelul ridicat al coruptiei, de numarul mare de taxe si de inegalitatea veniturilor.

In Franta, care trece printr-o perioada tensionata pe fondul alegerior prezidentiale, au loc chiar acum proteste prin care adolescentii francezi isi exprima dezaprobarea fata de ambii candidati calificati in turul al doilea de scrutin.

Rezultatele sondajului anuleaza astfel perceptia de apatie politica atribuita tinerilor din Europa, ca urmare a participarii scazute la procesul electoral traditional, si arata ca acestia sunt interesati de fapt de viata politica, insa intr-un mod mai putin conventional, mai scrie sursa citata.

Rata somajului in randul tinerilor din zona euro a oscilat intre 19% si 25% in ultimii opt ani. In Spania si Grecia ajunge chiar la 40%, in ...citeste mai departe despre "Tinerii europeni sunt gata sa iasa in strada" pe Ziare.com

#tineri Europa proteste, #proteste Guvern, #economie Europa, #somaj zona euro , #Stiri International