Topul aeroporturilor care iti taie rasuflarea

Joi, 07 Iulie 2011, ora 18:00
2357 citiri
Topul aeroporturilor care iti taie rasuflarea

In cazul in care esti un cautator de adrenalina, nu iti este teama sa zbori cu avionul, ci dimpotriva, iti plac aterizarile “spectaculoase”, care altor turisti le-ar cauza fiori pe sira spinarii, Business Insider a ales pentru tine cele mai inedite aeroporturi.

7. Princess Juliana International Airport - Philipsburg, St. Maarten

Princess Juliana International Airport este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Insulele Caraibe.

Aflat la cativa pasi de Plaja Maho, aeroportul nu le ofera pilotilor decat un spatiu foarte mic de aterizare, de sub 2100 de metri.

Din aceasta cauza, avioanele se apropie foarte mult de sol, atunci cand aterizeaza, iar pasagerii pot vedea, din cabine, turistii intinsi pe plaja. Aparatul de zbor trece la doar cativa metri distanta de persoanele aflate pe litoral.

6. Sitka Rocky Gutierrez Airport - Sitka, Alaska

Daca ai vazut filmul “Propunerea” atunci ai vazut si aeroportul Sitka Rocky Gutierrez, construit in localitatea Sitka, din Alaska.

Situat pe mica insula Japonski, aeroportul are o pista de aterizare de dimensiuni reduse, complet inconjurata de ape.

O problema in plus pentru piloti consta in potentialele resturi ramase pe pista, incepand cu bolovanii adusi de valuri, pana la crengile aruncate de furtuni. De asemenea, vantul bate de multe ori cu putere, facand aterizarea dificila.

5. Courchevel Airport - Courchevel, France



Ascuns in Alpii francezi, aeroportul Courchevel se numara printre cele mai periculoase cladiri de acest gen, din lume. Probabil ca l-ai vazut déjà, surprins in “Tomorrow Never Dies”.

Pe langa faptul ca pista are o lungime de 516 metri, mai are si o inclinare extreme de abrupta. Acest aspect cauzeaza zborului, incetind avionul. In plus, aeroportul se afla si la o altitudine de peste 1900 de metri, unde aerul devine oricum mai rarefiat.

4. Catalina Airport (Airport In The Sky) - Avalon, California


Aeroportul Catalina, poreclit “Aeroportul din Cer” nu este sub nicio forma recomandat celor cu probleme cardiovasculare, precizeaza Business Insider.

Mai ales ca este cunoscut, printre turistii cu experienta, pentru turbulentele simtite atat la aterizare, cat si la decolare.

Pista este foarte ridicata la mijlocul distantei, motiv pentru care pilotii nu vad niciodata unde se termina cu exactitate.

Ploile abundente inregistrate in aceasta zona ingreuneaza zborul, prin cantitatea mare de noroi formata, la care se adauga, de cele mai multe ori, pietre si bucati de asfalt, aduse de vant.

3. LaGuardia Airport - Queens, New York

Aeroportul LaGuardia, din New York este extrem de aglomerat si duce lipsa de spatiu. Din cauza apropierii de alte doua constructii similare, respectiv cea din Newark si Aeroportul JFK, pilotii trebuie sa fie foarte atenti si la traficul aerian.

Din acelasi motiv, pasagerii au, de multe ori, senzatia ca trec mult prea aproape de alta aeronava. Chiar inainte de aterizare, pilotii executa o serie de manevre speciale, cunoscuta in bransa ca white-knuckle turn, una dintre acestea fiind la 180 de grade in jurul Citi Field. 

2. Tenzing-Hillary Airport (Lukla Airport) - Lukla, Nepal

Amplasat la 2700 de metri altitudine, in piscurile inzapezite din Himalaya, aeroportul Tenzing-Hillary este poarta de acces catre Muntele Everest. Pista scurta, de sub 500 de metri, se afla pe panta muntelui.

Din pricina faptului ca localnicii folosesc pista ca o modalitate de acces pentru traversarea orasului dintr-o parte in alta, in apropiere a fost montata o sirena. De fiecare data cand un avion se apropie, oamenii de la sol sunt instiintati prin zgomotele sirenei.

Dat fiind terenul potrivnic, pilotii au o singura sansa ca sa aterizeze. Mai spectauloasa, dar si mai infricosatare, este decolarea. Daca aeronavele nu reusesc sa se inalte, pana la capatul pistei, se prabusesc in gol.

1. Barra Airport - Barra, Scotland

Aeroportul Barra, din localitatea scotiana cu acelasi nume este singurul din lume unde sunt programate aterizari direct pe plaja. In aceste situatii, turistii, dar si localncii, sunt sfatuiti sa pastreze distanta fata de cele trei piste, marcate cu stalpi de lemn.

Periodic, marea acopera pistele, din aceasta cauza, de multe ori zborurile sunt reprogramate. Cele mai multe frisoane se pot simti la apus, titreaza publicatia amintita, atunci cand pista este luminata de doar cateva instalatii.

#aeroport, #avion, #top aeroporturi, #turisti , #Stiri International