Tranzitul gazelor rusesti spre UE va fi redirectionat prin Turcia

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 10:02
1628 citiri
Tranzitul gazelor rusesti spre UE va fi redirectionat prin Turcia
Foto: balkanchronicle.com

Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, l-a informat miercuri pe Comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, ca noua pozitie de negociere a Moscovei este ca tranzitul gazelor rusesti spre UE via Ucraina va fi redirectionat prin Turcia si in consecinta Europa ar trebui sa se grabeasca sa construiasca noi capacitati de transport pentru a putea primi gaze naturale de la un hub amplasat la granita dintre Turcia si Grecia, transmite Interfax.

Luna trecuta, Gazprom a decis sa abandoneze proiectul gazoductului South Stream urmand in schimb sa construiasca un gazoduct spre Turcia, potrivit Agerpres.

'Proiectul South Stream este inchis. Conducta Turkish Stream este singura ruta prin care 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusesti, care in prezent sunt livrate via Ucraina, pot fi furnizate. Nu exista alte variante. Partenerii nostri europeni au fost informati de acest lucru, iar sarcina lor este acum sa puna la punct infrastructurile necesare de la granita dintre Turcia si Grecia', a spus Alexei Miller. 'Partenerii europeni au la dispozitia doar cativa ani. Este un calendar foarte scurt. Pentru a respecta termenul limita eforturile destinate construirii de noi conducte in tarile UE trebuie sa inceapa imediat, altfel gazul va ajunge pe alte piete', a spus Miller.

Conducta South Stream, ale carei lucrari au fost lansate in decembrie 2012, ar fi urmat sa lege Rusia de Bulgaria, pentru a se indrepta apoi spre Europa Centrala, prin Serbia, Ungaria si Slovenia. Gazoductul era prevazut sa aiba o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, iar costurile proiectului erau estimate la 40 de miliarde de dolari.

In schimb, Gazprom si compania turca Botas au semnat luna trecuta un Memorandum de intelegere pentru construirea unei conducte submarine cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. Aceasta in conditiile in care Rusia furnizeaza deja gaze naturale Turciei prin conducta Blue Stream.

#Gazprom avertizare, #tranzit gaze rusesti UE , #Stiri International