Trump a obtinut o victorie importanta la Curtea Suprema: Unda verde pentru ordinul executiv antiimigratie

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 10:44
1008 citiri
Trump a obtinut o victorie importanta la Curtea Suprema: Unda verde pentru ordinul executiv antiimigratie
Foto: Facebook/Donald J. Trump

Curtea Suprema a SUA a autorizat aplicarea in totalitate a ordinului executiv in domeniul migratiei emis de Donald Trump, o victorie pentru presedintele american care a aparat aceasta masura controversata in numele luptei impotriva terorismului.

Decretul, in cea de-a treia versiune, a facut obiectul unei batalii judiciare intense de la sfarsitul lunii ianuarie, cu mai multe rasturnari in prima instanta si in apel la diverse jurisdictii din tara, relateaza AFP.

Trump a justificat cele trei decrete prin motive de securitate nationala, dar criticii si judecatorii care au blocat succesiv aplicarea documentelor i-au reprosat ca a vizat fara motiv si in mod discriminatoriu zeci de milioane de musulmani.

Cea de-a treia versiune a textului, semnata la 24 septembrie, interzice permanent trecerea frontierei americane pentru cetatenii din sapte tari (Yemen, Siria, Libia, Iran, Somalia, Coreea de Nord si Ciad) si suspenda intrarea in tara responsabililor guvernamentali venezueleni.

Dar masura a fost suspendata la 17 octombrie, cu o zi inainte de intrarea in vigoare, de catre un judecator din Hawaii. Acesta a considerat ca textul nu reuseste sa demonstreze de ce intrarea a peste 150 de milioane de cetateni straini din tarile in cauza "ar prejudicia interesele Statelor Unite". Un judecator din Maryland a blocat de asemenea masura.

Guvernul, care a contestat aceste decizii, a obtinut o prima victorie in noiembrie: o curte de apel din San Francisco a autorizat aplicarea sa partiala, exceptand "strainii care pot demonstra o relatie autentica cu o persoana sau entitate din Statele Unite".

In hotararea sa de luni, Curtea Suprema a autorizat aplicarea integrala a ordinului executiv, in asteptarea unor decizii ale instantelor de apel. Doua audieri sunt prevazute pentru aceasta saptamana: miercuri pentru decizia din Hawaii si vineri pentru cea din Maryland.

Casa Alba a salutat decizia celei mai inalte instante judiciare din SUA. "Ordinul executiv este legal si esential pentru protectia tarii", a declarat un purtator de cuvant al guvernului american, in timp ce ministrul Justitiei, Jeff Sessions, a salutat o "victorie importanta pentru securitatea poporului american".

In schimb, organizatiile pentru apararea drepturilor refugiatilor au criticat decizia Curtii Supreme. "Este regretabil faptul ca ordinul poate fi aplicat integral", a declarat Omar Jadwat, responsabil al Asociatiei de aparare a drepturilor civile ACLU, denuntand "prejudecatile antimusulmane ...citeste mai departe despre "Trump a obtinut o victorie importanta la Curtea Suprema: Unda verde pentru ordinul executiv antiimigratie" pe Ziare.com

#Trump ordin imigratie , #Stiri International