Trump e pe cale sa faca o mutare periculoasa, care ar putea escalada tensiunile dintr-o zona a lumii care fierbe deja

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 08:55
1230 citiri
Trump e pe cale sa faca o mutare periculoasa, care ar putea escalada tensiunile dintr-o zona a lumii care fierbe deja
Foto: Casa Alba/Shealah Craighead

Presedintele american, Donald Trump, a spus, in timpul unei intalniri cu lideri militari la Casa Alba, ca Iranul nu a respectat spiritul acordului nuclear convenit cu puterile mondiale si ca-si va anunta in curand decizia privind certificarea acordului.

"Nu trebuie sa permitem Iranului... sa obtina arme nucleare. Regimul iranian sustine terorismul si promoveaza violenta, varsarea de sange si haosul in Orientul Mijlociu. De aceea, trebuie sa punem capat agresiunii si ambitiilor nucleare continuate ale Iranului. Ei nu au respectat spiritul acordului", a spus Trump, citat de Reuters.

Intrebat despre decizia sa de a certifica sau de a denunta acordul nuclear, presedintele american a raspuns: "Veti auzi despre Iran in foarte scurt timp".

Un inalt oficial al administratiei de la Washington a declarat pentru Reuters ca Donald Trump urmeaza sa anunte in curand ca nu sustine acordul nuclear iranian. Potrivit acestei surse, presedintele SUA va anunta implementarea unei strategii mai ample privind Iranul, care se va concentra in principal pe confruntarea situatiei.

Presedintele american are ca termen limita data de 15 octombrie pentru a certifica daca Teheranul respecta intelegerea si daca acordul satisface interesele de securitate ale SUA. Daca Donald Trump va denunta acordul nuclear iranian, Congresul SUA va avea 60 de zile pentru a decide reinstituirea sanctiunilor impotriva Teheranului, suspendate in baza acordului.

Anularea intelegerii semnate in 2015, catalogata de Donald Trump drept "rusinoasa", dar sustinuta de celelalte mari puteri care au negociat cu Iranul (Marea Britanie, Franta, Germania, Rusia, China, UE), ar putea declansa o cursa regionala a inarmarii si ar putea intensifica tensiunile din Orientul Mijlociu.

Citeste mai departe despre "Trump e pe cale sa faca o mutare periculoasa, care ar putea escalada tensiunile dintr-o zona a lumii care fierbe deja" pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump denunta acord nuclear Iran , #Stiri International