Trump s-a razgandit si exclude orice retragere din Afganistan: Va crea un gol de care ar profita teroristii

Marti, 22 August 2017, ora 08:57
1235 citiri

Presedintele american Donald Trump a exclus marti orice retragere a Statelor Unite din Afganistan, deschizand astfel calea trimiterii unor militari suplimentari, si a exercitat presiuni asupra Pakistanului, acuzat ca este o vizuina a "agentilor haosului".

Intr-un discurs pe un ton solemn, de aproximativ 20 de minute, Trump nu a prezentat vreun numar in legatura cu nivelul acestor trupe sau vreun calendar al desfasurarii lor, apreciind ca ar fi "contraproductiv".

Insa el si-a subliniat convingerea ca o retragere din Afganistan va crea un gol de care ar profita "teroristii", atat din Al-Qaida, cat si din Statul Islamic.

La 16 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, care au determinat Statele Unite sa lanseze o vasta operatiune cu scopul de a inlatura regimul taliban aflat la putere la Kabul atunci, fragilul edificiu democratic afgan este amenintat de o insurectie destabilizatoare.

Un lucru rar - Donald Trump a recunoscut in mod deschis ca s-a razgandit in acest dosar spinos. "Instinctul meu initial era sa ne retragem (...), insa deciziile sunt foarte diferite atunci cand esti in Biroul Oval", a subliniat el din capul locului, intr-o alocutiune foarte asteptata, de la baza Fort Myer, la sud-vest de Washington.

Inainte sa ajunga la Casa Alba, Donald Trump si-a exprimat in mai multe randuri preferinta fata de o retragere din aceasta tara. "Parasim Afganistanul", scria el in ianuarie 2013. "Trupele noastre sunt ucise de un Afganistan pe care-l antrenam si irosim miliarde acolo. Absurd! Trebuie sa reconstruim SUA".

Un oficial american de rang inalt a subliniat ca Trump a dat unda verde Pentagonului in vederea unei desfasurari a pana la 3.900 de militari suplimentari.

Aceasta crestere nu este spectaculoasa - Statele Unite aveau 100.000 de militari in Afganistan in urma cu sapte ani -, insa ea reprezinta o inversare a tendintei din ultimii ani.

Secretarul american al Apararii Jim Mattis a anuntat imediat ca se va consulta cu secretarul general al NATO si aliatii, subliniind ca mai multi dintre ei s-au angajat, de asemenea, sa-si suplimenteze trupele.

Aproximativ 8.400 de militari americani se afla in prezent in Afganistan, in cadrul unei forte internationale care numara in total 13.500 de oameni si care serveste esential la consilierea fortelor Apararii afgane.

Fara "cec in alb"

Revenind asupra celui mai lung razboi din istor ...citeste mai departe despre "Trump s-a razgandit si exclude orice retragere din Afganistan: Va crea un gol de care ar profita teroristii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#trupe SUA Afganistan, #Donald Trump Afganistan , #Stiri International