Trump nu mai vrea soldati americani in Afganistan. Vrea sa trimita in schimb mercenari

Marti, 08 August 2017, ora 21:09
893 citiri

Razboiul din Afganistan a devenit prea scump pentru americani, astfel ca oficialii de la Casa Alba iau in calcul trimiterea de mercenari in tara din Orientul Mijlociu.

Oficialii Administratiei Trump se gandesc la posibilitatea sa lase contractori privati sa se ocupe de o mare parte a razboiului din Afganistan, in speranta ca vor avea in cele din urma castig de cauza, relateaza USA Today.

Potrivit acestei propuneri, 5.500 de contractori privati, in primul rand foste trupe ale Operatiunilor Speciale, ar urma sa consilieze fortele afgane de lupta. Planul mai prevede si 90 de avioane private care ar urma sa asigure suport aerian in razboiul contra talibanilor, sustine Erik Prince, fondator al firmei de securitate Blackwater.

Prince mai spune ca acest plan ar insemna costuri de 10 miliarde de dolari pe an, cu mult insa sub cele 40 de miliarde bugetate de Pentagon pentru 2017.

"In ce moment spui ca o abordare militara conventionala in Afganistan nu functioneaza? Poate spunem asta la 16 ani (distanta - n.red.) ", a precizat acesta, care este fratele secretarului Educatiei, Betsy DeVos.

Prince a mai spus ca mercenarii ar urma sa fie "adjuncti" ai armatei afgane si ar urma sa poarte uniformele acestei tari.

Propunerea fara precedent vine in conditiile in care fortele afgane, sustinute de militarii americani, inregistreaza dificultati in conflict, dar si in contextul in care presedintele Donald Trump si-a exprimat nemultumirea privind progresele facute.

In prezent exista 8.400 de trupe americane in Afganistan, care pregatesc si ghideaza fortele locale, neavand un rol direct in lupta, si care ar urma sa fie inlocuite treptat de acesti mercenari.

Planul este in continuare luat serios in calcul la Casa Alba, in ciuda indoielilor pe care le au consilierul lui Trump pe securitate nationala, H.R. McMaster, si seful Pentagonului, Jim Mattis. Alti oficiali de la Washington, precum strategul sef Stephen Bannon, par deschisi la folosirea contractorilor privati in razboi.

Oficial american: 700 de miliarde de dolari si 16 ani, cifre modeste pentru razboiul din AfganistanNATO vrea sa trimita noi trupe in AfganistanSeful Pentagonului avertizeaza: SUA nu vor castiga razboiul din Afganistan ...citeste mai departe despre "Trump nu mai vrea soldati americani in Afganistan. Vrea sa trimita in schimb mercenari" pe Ziare.com

#americani mercenari razboi Afganistan, #contractori privati razboi Afganistan , #Stiri International