Trump pierde alegerile pentru Senat din Alabama si produce o ruptura in Partidul Republican. Consecinte pentru Romania

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 07:39
917 citiri

Alabama este un stat american din sud-estul SUA, prins intre Missisippi si Florida. Are o populatie de 5 milioane de locuitori, iar in data de 12 decembrie aici au avut loc alegeri pentru Senatul american.

Aceasta chemare la vot inainte de termen s-a petrecut din cauza faptului ca un post de senator din cele doua pe care le are statul a fost eliberat de catre Jeff Session, numit de Trump la inceputul anului in pozitia de procuror general al SUA.

Alabama este un stat profund republican. Din cele opt locuri pentru Camera Reprezentantilor, sapte sunt ocupate de conservatori, unul singur fiind castigat de democrati. Pana acum, din 1992, cele doua locuri de senatori au fost ocupate intotdeauna de republicani.

"Alegerile reprezinta un regres dureros pentru republicanii din Washington care s-au luptat deja sa adopte schimbarile de amploare propuse de Casa Alba si se confrunta acum cu probleme matematice de vot dificile. Succesul domnului Moore la nominalizarea pentru candidatura din Alabama, si fiasco-ul general din alegerile ulterioare ar putea impiedica realegerea multor republicani in 2018", a scris New York Times la scurt timp dupa publicarea exit-poll-urilor de la urne.

Cu doua luni inainte era aproape de neimaginat ca un democrat sa castige o cursa pentru senatul american in statul Alabama. Dar asta s-a intamplat. Procurorul Doug Jones, candidatul din partea Partidului Democrat, l-a invins pe judecatorul conservator Roy Moore, sustinut de Donald Trump, provocand o criza profunda in Partidul Republican si o explozie in echipa presedintelui american.

Un Pomohaci de Alabama, sustinut de Trump pierde alegerile

Roy Moore, candidatul republican, a intrat in cursa ca mare favorit, dar pe parcurs au inceput sa apara informatii si acuzatii de hartuire sexuala si comportament abuziv fata de minori. Daca vreti, un fel de Pomohaci, varianta de Alabama.

Procurorul Doug Jones, 63 de ani, l-a invins pe republianul Roy Moore, cotat cu prima sansa in alegerile din statul Alabama pentru senatul american, foto Wikipedia

In noiembrie 2017, mai multe femei l-au acuzat de abuz sexual in celebra campanie MeeToo, doua dintre ele fiind minore la vremea cand s-au produs atacurile. Cele mai multe incidente au avut loc in anul 1970, dar exista si doua cazuri de abuz inregistrate in 1991.

Politia a cercetat cateva cazuri in care Moore a fost implicat in asalturi sexuale asupra mai multor studente din echipa de "cheerleaders", dansatoare care sustin o echipa ...citeste mai departe despre "Trump pierde alegerile pentru Senat din Alabama si produce o ruptura in Partidul Republican. Consecinte pentru Romania" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump Alabama alegeri, #Trump Senat SUA, #Trump pierde alegeri, #Trump criza Casa Alba , #Stiri International