Trump renunta deocamdata la razboiul comercial cu China din cauza Coreei de Nord

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 20:32
1080 citiri
Trump renunta deocamdata la razboiul comercial cu China din cauza Coreei de Nord
Foto: White House/Shealah Craighead

Presedintele american, Donald Trump, a salutat marti eforturile facute de China pentru exercitarea de presiuni asupra Coreei de Nord si a sugerat ca, in schimbul acestei cooperari, el a decis, cel putin deocamdata, sa renunta la un eventual razboi comercial cu Guvernul de la Beijing.

Vorbind la postul Fox News, Trump a spus ca a dezvoltat o foarte buna relatie cu presedintele chinez, Xi Jinping, in urma recentului lor summit desfasurat in Florida.

"Ce ar trebui sa fac? Sa lansez un razboi comercial impotriva Chinei in timp ce ea se ocupa de o problema foarte serioasa, cu Coreea de Nord?", s-a intrebat presedintele american. "Eu tratez China cu respect, am un mare respect fata de el (presedintele Xi Jinping - n.red.). Vom vedea ce va putea face", a continuat Trump, relateaza AFP.

In timpul campaniei electorale, el a acuzat China ca isi devalorizeaza artificial moneda pentru a-si stimula exporturile si a amenintat ca, odata ajuns la Casa Alba, va institui taxe vamale asupra produselor importate din China.

Insa, dupa summit-ul cu omologul sau chinez, Trump si-a temperat tonul, iar administratia sa a anuntat oficial vineri ca nu considera ca Guvernul de la Beijing devalorizeaza artificial yuanul chinezesc.

Trump s-a sucit: NATO nu mai este depasita. China nu manipuleaza moneda

Totusi, Trump a sustinut in interviul acordat postului Fox News ca, de fapt, nu si-a schimbat pozitia. "China incearca sa ne ajute. Nu stiu daca va reusi sau nu, dar pot eu sa lansez declaratii puternice despre comert sau manipularea monedei impotriva cuiva care incearca sa ajute pentru a opri ceea ce ar putea fi o situatie foarte rea? Puteti intelege acest lucru", a insistat presedintele american.

In acest context, el a salutat decizia luata de China pe 18 februarie privind suspendarea importurilor de carbune din Coreea de Nord, masura prin care Beijingul s-a conformat sanctiunilor ONU impotriva Coreei de Nord, decise in urma continuarii de catre Phenian a programelor nuclear si balistic.

Insa cand a fost intrebat despre strategia sa militara fata de Coreea de Nord, liderul de la Casa Alba nu a vrut sa dezvaluie vreo informatie. "Nu pot spune dinainte ce fac sau ce gandesc (...) Sper ca va fi pace, dar de mult timp vorbim cu acest domn", a raspuns Trump, facand referire la presedintele nord-coreean, Kim Jong-Un, despre care a spus mai departe ca i-a pacalit pe presedintii Bill Clinton et Barack Obama. "S-au lasat pacaliti de acest domn si acum vom vedea ce se va ...citeste mai departe despre "Trump renunta deocamdata la razboiul comercial cu China din cauza Coreei de Nord" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump presedinte China Coreea de Nord, #Trump Coreea de Nord , #Stiri International