Iata care sunt cele mai importante 5 puncte ale turneului lui Trump in Asia, de la Putin la Coreea de Nord

Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 16:38
1096 citiri

Presedintele american Donald Trump se afla intr-un turneu de 13 zile in Asia, pe parcursul caruia va vizita cinci tari.

Cu aceasta ocazie, Trump va fi nevoit sa abordeze doua dintre cele mai mari probleme de pe agenda sa: criza nucleara cu Coreea de Nord si declinul influentei Statelor Unite in regiune, conform expertilor citati de publicatia americana The Hill.

Este cea mai lunga vizita efectuata de un presedinte american in Asia de la turneul de 12 zile al lui George H.W. Bush din 1991.

Trump are in fata un program plin, care include trei summituri internationale, precum si intrevederi cu cinci lideri regionali, printre care si premierul japonez Shinzo Abe.

La urmatoarele cinci lucruri ar trebui sa fim atenti pe parcusul turneului lui Donald Trump in Asia, conform sursei citate:

Programul nuclear al Coreei de Nord

Amenintarea nucleara dinspre regimul de la Phenian va domina atmosfera vizitei lui Trump in Asia de Est.

Consilierul lui Trump pe probleme de securitate nationala H.R. McMaster le-a declarat joi jurnalistilor ca SUA se afla in criza de timp in ceea ce priveste descurajarea programului nuclear al Coreei de Nord.

Cel mai probabil, Trump va incerca sa constranga Beijingul sa faca un efort mai mare pentru a tine sub control tara vecina. Trump a indicat in trecut ca ar putea ingreuna accesul Chinei pe piata americana daca aceasta nu va lua masuri pentru a izola Phenianul.

Administratia Trump ia in consideare si reintroducerea Coreei de Nord pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul.

China si influenta SUA in regiune

Un alt aspect important al vizitei lui Trump in Asia vizeaza influenta SUA in regiune in contextul afirmarii tot mai puternice a Chinei.

Daca in timpul campaniei prezidentiale Trump a pus sub semnul intrebarii implicarea istoria a Statelor Unite in Asia, lansand atacuri in special la adresa Beijingului, ca presedinte a aflat ca relatia este mai complicata, potrivit The Hill.

Trump depinde in mare masura de presedintele chinez Xi Jinping pentru a izola Coreea de Nord in contextul ambitiilor sale nucleare, in timp ce ameninta cu un conflict major pe tema deficitului comercial dintre SUA si China, pe care presedintele american l-a numit "oribil" si "stanjenitor".

Oricum, in discutiile ce vor avea loc, Trump se va afla intr-o pozitie dezavantajoasa fata de Xi, care a primit recent un alt doilea mandat pe cinci ani, devenind cel mai puternic lider al Chinei din ultimele decenii.

O posibila in ...citeste mai departe despre "Iata care sunt cele mai importante 5 puncte ale turneului lui Trump in Asia, de la Putin la Coreea de Nord" pe Ziare.com

#Donald Trump turneu Asia, #Donald Trump Coreea Nord, #SUA China , #Stiri International