Trump si Putin, fata in fata la summitul APEC din Vietnam: Ce subiecte fierbinti vor discuta

Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 08:42
1101 citiri
Trump si Putin, fata in fata la summitul APEC din Vietnam: Ce subiecte fierbinti vor discuta
Foto: Arhiva site/Kremlin

Presedintele american Donald Trump si omologul sau rus Vladimir Putin au ajuns, vineri, in Vietnam, urmand a participa la summitul Cooperarea Economica Asia-Pacific (APEC) din orasul Da Nang, dar nu vor avea o intrevedere formala.

Casa Alba a anuntat ca Donald Trump va prezenta o viziune americana privind o "regiune Indo-Pacifica libera si deschisa", in cadrul unui discurs sustinut la Da Nang. Pe langa obiectivele comerciale, liderul SUA va vorbi si despre amenintarile reprezentate de dezvoltarea armelor nucleare de catre Coreea de Nord.

Trump a ajuns in Vietnam din China, unde a laudat Beijingul cu privire la comert si la abordarea sa fata de Coreea de Nord.

Presedintele rus Vladimir Putin este asteptat sa participe la o serie de intalniri bilaterale pe marginea summitului APEC, inclusiv cu presedintele chinez Ji Xinping si cu directorul Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde.

Putin va discuta despre situatia din Peninsula Coreeana cu premierul japonez Shinzo Abe si va aborda dezvoltarea cooperarii economice in cadrul unei intrevederi cu presedintele filipinez Rodrigo Duterte.

Consilierul prezidential Iuri Usakov a precizat ca Vladimir Putin se va intalni cu omologul sau american Donald Trump, iar pe agenda discutiilor se vor afla situatiile din Siria si Peninsula Coreeana, precum si relatiile bilaterale care au atins un punct de minim.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a spus ca Trump si Putin nu vor avea o intrevedere formala in Vietnam, din cauza programului incarcat al presedintelui american.

"Nu a fost niciodata confirmata o intrevedere cu Putin si nu va exista una, din cauza conflictelor de planificare a programului pentru ambele parti. Ei vor fi in acelasi loc. O sa se intalneasca si o sa se salute? Desigur. Dar nu exista o intalnire programata, formala, in calendar si nu anticipam ca va exista una", a spus Sanders.

Dupa summitul Cooperarea Economica Asia-Pacific, liderii vor adopta o declaratie comuna privind situatia economica regionala si globala actuala, vor conveni asupra abordarilor necesare pentru dezvoltarea cooperarii si vor stabili obiectivele APEC pentru anul viitor.

#Trump intalnire Putin APEC Vietnam , #Stiri International