Trump va arata Europei daca ii este prieten strategic sau daca nu devine chiar el o problema strategica

Marti, 10 Iulie 2018, ora 23:30
1066 citiri
Trump va arata Europei daca ii este prieten strategic sau daca nu devine chiar el o problema strategica
Foto: conferinta de presa comuna NATO-UE

Presedintele american Donald Trump, care tocmai a ajuns la Bruxelles, marti, pentru a participa la summitul UE-NATO, a incercat sa-si preseze si intimideze partenerii europeni de discutii, in stilul caracteristic, pe Twitter, de la bordul Air Force One, inainte sa aterizeze in Europa.

"Uniunea Europeana nu-i lasa pe fermierii si muncitorii si companiile noastre sa faca afaceri in Europa (SUA au un deficit comercial de 151 miliarde de dolari cu UE), dar vor sa-i aparam bucurosi prin NATO si sa mai si platim frumos pentru asta. Nu merge asa!", este mesajul prin care Trump si-a anuntat sosirea in Europa.

The European Union makes it impossible for our farmers and workers and companies to do business in Europe (U.S. has a $151 Billion trade deficit), and then they want us to happily defend them through NATO, and nicely pay for it. Just doesn't work!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 10, 2018

Criticile sale au primit insa o replica la minut din partea lui Donald Tusk, presedintele Consiliului European, care i-a transmis lui Trump sa-si pretuiasca aliatii, pentru ca nu are prea multi.

"Draga Donald Trump, SUA nu au si nu vor avea un aliat mai bun decat UE. Cheltuim pentru aparare mult mai mult decat Rusia si la fel de mult precum China. Sper ca nu ai dubii ca aceasta este o investitie in securitatea noastra, ceea ce nu putem spune cu incredere despre cheltuielile rusilor si ale chinezilor", a replicat Donald Tusk pe Twitter.

Dear @realDonaldTrump. US doesn't have and won't have a better ally than EU. We spend on defense much more than Russia and as much as China. I hope you have no doubt this is an investment in our security, which cannot be said with confidence about Russian & Chinese spending: -)- Donald Tusk (@eucopresident) July 10, 2018

Mai mult, Tusk i-a transmis lui Trump aceasta replica si in direct, in conferinta de presa, unde se afla alaturi de seful NATO, Jens Stoltenberg, si seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dupa semnarea unui acord de cooperare UE-NATO, iar declaratiile au fost postate si pe site-ul Consiliului European.

In conferinta de presa, Tusk si-a accentuat si mai mult mesajul: "Draga America, apreciaza-ti aliatii, pentru ca nu ai atat de multi, pana la urma".

Presedintele Consiliului European a facut si un apel la tarile membre pentru a-si spori cheltuielile cu apararea, pentru a nu mai primi reprosuri din partea SUA: "Draga Europa, cheltuieste mai mult pentru aparare, pentru ca toata lumea respecta ...citeste mai departe despre "Trump va arata Europei daca ii este prieten strategic sau daca nu devine chiar el o problema strategica" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump summit NATO, #Tusk summit NATO , #Stiri International