Turcia ar putea ingheta uniunea vamala cu blocul comunitar din cauza acordului de liber schimb UE-SUA

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 16:30
1328 citiri
Turcia ar putea ingheta uniunea vamala cu blocul comunitar din cauza acordului de liber schimb UE-SUA
Foto: hurhaber.com

Turcia ar putea ingheta uniunea vamala cu Uniunea Europeana (UE) daca blocul comunitar va merge mai departe cu acordul de liber-schimb cu SUA, a declarat marti ministrul turc pentru afaceri europene, citat de DPA.

Turcia, tara candidata la aderarea la UE, are o uniune vamala cu blocul comunitar din 1990, iar politicienii sunt ingrijorati ca acordul de liber-schimb UE-SUA, care ar urma sa fie unul dintre cele mai mari din lume, ar putea ameninta pozitia comerciala a Turciei, potrivit Agerpres.

Ministrul pentru afaceri europene Volkan Bozkir a declarat ca se teme ca tara sa ar putea pierde trei miliarde de dolari in schimburi comerciale, daca acordul de liber-schimb cu SUA (TTIP), in prezent in curs de negociere, continua fara includerea Turciei.

'Nu putem acorda avantajele uniunii vamale tuturor tarilor cu care UE semneaza astfel de acorduri', a spus Bozkir in cadrul unei vizite in Norvegia, care nu face nici ea parte din blocul comunitar.

Potrivit ziarului Hurriyet, Bozkir a amenintat ca va ingheta uniunea vamala cu UE sau ca ii va limita aplicarea.

Preocuparile Turciei in privinta unei potentiale discriminari sunt valabile si pentru alte tari care sunt parteneri comerciali apropiati ai UE si SUA, precum Norvegia, Elvetia si Canada. Mai multe state care ar fi afectate in acest mod au cerut sa fie macar implicate in consultarile asupra acordului, daca nu incluse in textul documentului, noteaza DPA.

#Turcia inghetare uniune vamala, #Turcia uniune vamala UE , #Stiri International