Turcia: Candidatul opozitiei, declarat oficial primar al orasului Istanbul

Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 21:14
972 citiri
Turcia: Candidatul opozitiei, declarat oficial primar al orasului Istanbul
Foto: Arhiva Pixabay

Candidatul opozitiei Ekrem Imamoglu a fost declarat miercuri primar al orasului Istanbul dupa finalizarea renumararii voturilor, in ciuda apelului partidului presedintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP, pentru reluarea alegerilor in cel mai mare oras al Turciei.

Rezultatul final al alegerilor locale din 31 martie a aratat o victorie stransa pentru Partidul Popular Republican (CPE) de opozitie secularist in principalul centru economic al Turciei, punand capat celor 25 de ani de cand Istanbulul se afla sub controlul Partidul AK si a predecesorilor sai islamisti.

Pierderea este deosebit de dificila pentru Erdogan, care si-a lansat cariera politica in Istanbul in calitate de primar in anii 1990 si a triumfat in mai multe campanii electorale de cand AKP a venit la putere in 2002.

In timp ce a preluat oficial functia dupa o campanie de luni de zile de retorica dura din partea partidului lui Erdogan si la mai mult de doua saptamani de provocari si renumarari de voturi, Ekrem Imamoglu a promis sa lucreze pentru toate cele 16 milioane de locuitori ai orasului, relateaza Reuters.

"Nu am renuntat niciodata, niciodata nu am renuntat la lupta noastra pentru democratie si drepturi", a declarat el pentru sustinatorii sai in fata primariei din Istanbul. "Suntem constienti de responsabilitatile noastre si de nevoile acestui oras. Vom incepe sa muncim imediat", a adaugat acesta.

Victoria la limita a lui Imamoglu - numarul final de voturi fiind cu 13.000 mai multe decat ale contracandidatului sau, fostul prim-ministru Binali Yildirim, insemnand mai putin de 0,2 puncte procentuale - a determinat mai multe provocari din partea AKP.

Marti, dupa 16 zile de apeluri si renumarari, AKP a cerut Inaltului Consiliu Electoral (YSK) sa anuleze si sa reorganizeze alegerile din Istanbul, semnaland nereguli. Aliatii nationalisti MHP au facut o cerere similara miercuri.

Citeste si Scriitorul turc Burhan Sonmez: Erdogan nu vrea sa renunte la Istanbul, pentru ca acolo sunt banii ...citeste mai departe despre "Turcia: Candidatul opozitiei, declarat oficial primar al orasului Istanbul" pe Ziare.com

#Turcia renumarare voturi, #alegeri locale Turcia, #primar Istanbul Turcia , #Stiri International