Turcia ameninta Uniunea Europeana: Vom deschide portile si va vom trimite 3,6 milioane de refugiati

Joi, 10 Octombrie 2019, ora 18:27
972 citiri

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat joi sa lase sa treaca in Europa milioane de refugiati, ca raspuns la critici fata de ofensiva turca in curs in nord-estul Siriei, relateaza AFP.

"O, Uniune Europeana, retracteaza. O mai spun o data, daca incercati sa ne prezentanti operatiunea ca pe o invazie, vom deschide portile si va vom trimite 3,6 milioane de refugiati", a declarat presedintele turc intr-un discurs, la Ankara.

Fluxul migrantilor din Turcia catre Europa s-a oprit considerabil in urma unui acord incheiat in 2016 intre Ankara si UE.

Tarile europene au criticat dur operatiunea lansata miercuri de Turcia in nord-estul Siriei impotriva Unitatilor Protectiei Poporului (YPG), o militie kurda considerata "terorista" de Ankara din cauza legaturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dar sustinute de catre occidentali intrucat constituie varful de lance al luptei impotriva Statului Islamic (SI).

"Voi nu ati fost niciodata sinceri. In prezent ei spun ca vor bloca trei miliarde de euro (promise Turciei in cadrul acordului migratiei). Ati respectat vreodata vreo promisiune pe care ne-ati facut-o? Nu", a subliniat Erdogan.

"Cu ajutorul lui Allah, noi ne vom continua drumul, dar vom deschide portile" migrantilor, a amenintat el.

In paralel cu aceste declaratii corizive, presedintele turc a depus eforturi sa dea sigurari cu privire la alt punct de ingrijorare al occidentalilor, cu europenii in frunte, pe teama sortii membrilor SI detinuti in prezent de fortele kurde.

"Vom face ceea ce e necesar cu prizonierii"

Miercuri, un purtator de cuvant al lui Erdogan a indemnat tarile europene "sa-si ia inapoi" cetatenii, in pofida faptului ca acestea sunt prea putin dispuse sa o faca.

Erdogan s-a aratat joi mai intelegator. "Vom face ceea ce e necesar cu prizonierii SI(...). Pe cei care trebuie sa ramana in inchisoare ii vom mentine (in inchisoare), iar pe ceilalti ii vom trimite inapoi in tarile lor de origine, daca acestea accepta", a spus el.

El a dezmintit ca-i vizeaza pe kurzi in general si a spus ca YPG sunt unica tinta a ofensivei.

"Ceea ce incercam noi sa facem este sa impiedicam infiintarea unei entitati teroriste la frontiera noastra de sud", a insistat el.

"Foarte rapid, de la Minbej (o localitate siriana situata la 30 de kilometri de frontiera turca) si pana la frontiera irakiana, vom disipa norii sumbri suspendati deasupra poporului sirian de opt ani", a adaugat el.

Critici dure pentru riva ...citeste mai departe despre "Turcia ameninta Uniunea Europeana: Vom deschide portile si va vom trimite 3,6 milioane de refugiati" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Erdogan invazie Siria, #Turcia migranti Europa , #Stiri International