Turcia respinge apelul UE privind desfasurarea unei anchete dupa votul controversat

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 20:09
987 citiri
Turcia respinge apelul UE privind desfasurarea unei anchete dupa votul controversat
Foto: Facebook/Recep Tayyip Erdogan

Turcia a respins, marti, apelul Uniunii Europene pentru initierea unei anchete asupra unor presupuse nereguli la referendumul privind atributiile presedintelui Recep Tayyip Erdogan, cerandu-i sa respecte rezultatul scrutinului.

"O astfel de declaratie speculativa din partea unui purtator de cuvant nu poate fi acceptata", a spus intr-o conferinta de presa ministrul turc pentru Afaceri Europene, Omer Celik. El a cerut UE sa respecte "procesele democratice", relateaza AFP.

Mai inainte, Uniunea Europeana a cerut Turciei "sa deschida o ancheta transparenta" in urma unui raport al unei misiuni comune de observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si Consiliului Europei, estimand ca referendumul de duminica, castigat la limita de Erdogan, a avut loc in conditii inechitabile si care nu au indeplinit criteriile democratice.

Cel mai mare partid de opozitie din Turcia, CHP, a prezentat marti Inaltului Consiliu Electoral (YSK) o cerere de anulare a referendumului, invocand "manipulari" in timpul votului.

CHP si principalul partid prokurd, HDP, pun sub semnul intrebarii mai ales decizia YSK de a considera valide buletinele de vot nemarcate cu stampila oficiala a autoritatilor electorale.

Fara a califica aceasta decizie drept "frauda", Cezar Florin Preda, seful delegatiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a trimis observatori in Turcia, a considerat luni ca aceasta "a eliminat o garantie importanta" in scrutin.

Citeste mai multe despre scutinul controversat din Turcia

Turcia intra intr-o noua era: Erdogan primeste super-puteri dupa un referendum cu scor extrem de strans si arestari la votErdogan a castigat super-puteri la referendum: Zeci de mii de turci il sarbatoresc in strada. Germania face apel la calmDupa ce s-a vazut cu super-puteri, Erdogan vrea referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moarteaTrump l-a sunat pe Erdogan sa il felicite pentru victorie, in ciuda acuzatiilor de fraudaReactii internationale dupa referendumul din Turcia: Cine se declara ingrijorat si cine ii ureaza succes lui ErdoganPrincipalul partid de opozitie din Turcia va contesta rezultatul referendumuluiTurcia prelungeste starea de urgenta, care a permis 47.000 de arestari. Protestele continua: "Impreuna impotriva fascismului!"Turcia ii acuza pe observatorii externi ca sunt partinitori. SUA asteapta cu nerabdare raportul final pe referendum ...citeste mai departe despre "Turcia respinge apelul UE privind desfasurarea unei anchete dupa votul controversat" pe Ziare.com

#referendum Turcia ancheta vot , #Stiri International