Ucraina are nevoie de 10 miliarde de dolari pentru a nu intra in incapacitate de plata

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 17:05
1185 citiri
Ucraina are nevoie de 10 miliarde de dolari pentru a nu intra in incapacitate de plata
Foto: e-stireazilei.ro

Ucraina vrea sa obtina un ajutor financiar suplimentar in valoare de minim 10 miliarde de dolari pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, in conditiile in care economia se contracta din cauza reducerii cheltuielilor si a razboiului cu separatistii pro-rusi, transmite Bloomberg.

Fosta republica sovietica negociaza cu Statele Unite si Uniunea Europeana suplimentarea asistentei financiare, a declarat Valeri Ciali, director adjunct al administratiei presedintelui Petro Porosenko, citat de Bloomberg, informeaza Agerpres.

Premierul Arseni Iateniuk a declarat saptamana trecuta ca Ucraina are nevoie de o conferinta internationala a donatorilor pentru a preveni default-ul si a supravietui intr-o perioada dificila.

"In lipsa unor resurse suplimentare este aproape imposibil sa acoperim deficitele financiare. Discutiile se refera la suma necesara Ucrainei pentru a face reformele si a evita default-ul, precum si a programarii acestui sprijin. Nu va pot spune suma exacta, hai sa zicem 10 miliarde de dolari. In caz contrar, va fi extrem de dificil sa rezolvam problema", a spus Ciali.

Guvernul ucrainean se confrunta cu cea mai grava recesiune dupa 2009 si cu deprecierea cu 48% a grivnei in acest an, programul international de asistenta financiara, in valoare de 17 miliarde de dolari, dovedindu-se insuficient.

Pretul obligatiunilor ucrainene a scazut in urma comentariilor lui Ciali. Randamentul titlurilor cu scadenta in 2017 a urcat cu 1,06 puncte procentuale, la un nivel record de 30,57%. Grivna este in stagnare la 15,754 unitati pentru un dolar.

Ucraina incearca sa obtina o noua transa din programul de finantare condus de FMI, intentionand sa aprobe pe 26 decembrie bugetul pentru 2015.

O delegatie a FMI va reveni in Ucraina la inceputul anului viitor, a declarat sambata directorul general adjunct al institutiei, David Lipton.

#ajutor financiar Ucraina, #miliarde dolari Ucraina , #Stiri International