Ucraina vrea sa devina unul dintre liderii economiei mondiale. Pe ce mizeaza?

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 09:49
1678 citiri
Ucraina vrea sa devina unul dintre liderii economiei mondiale. Pe ce mizeaza?

Ucraina ar putea deveni, in urmatorii zece ani, unul dintre liderii economiei mondiale, a declarat ministrul dezvoltarii economice al acestei tari, Piotr Porosenko.

Dupa cum a explicat Porosenko, daca inainte "lumea era condusa de tari care au petrol si gaz", in viitor statutul de lider va fi preluat de "tarile graului si ale apei", care detin mari resurse agroalimentare si un sector agricol dezvoltat.

Potrivit ministrului, Ucraina "se afla azi intr-o situatie atipica", insa totul depinde de modul in care tara va putea profita de avantajul sau. Porosenko a subliniat ca autoritatile locale trebuie sa se preocupe ca investitorii care doresc sa vina in tara sa se simta "in siguranta si confortabil".

Potrivit CIA Factbook, in 2010 Ucraina s-a situat pe locul 39 in lume in ceea ce priveste nivelul Produsului Intern Brut (PIB), cu 317,2 miliarde de dolari. Anul trecut, volumul PIB-ului ucrainean era estimat la 333,7 miliarde de dolari. In acelasi timp, in ceea ce priveste nivelul PIB pe cap de locuitor, Ucraina se situa in 2010 pe locul 134 in lume, cu 6.900 de dolari, pentru ca in 2011 acest indicator sa fie evaluat la 7.300 de dolari.

Dezbatand bugetul de stat pentru anul viitor, guvernul ucrainean a imbunatatit pronosticul privind cresterea economica din 2013 pana la 4,5%. Pentru 2012, autoritatile Ucrainei spera ca PIB-ul tarii se va majora cu 3,9%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#economie Ucraina, #resurse naturale Ucraina, #crestere economica , #Stiri International