UE a trecut la amenintari in cazul Poloniei: Sa nu cumva!

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 16:41
1255 citiri

Comisia Europeana (CE) a avertizat miercuri ca este "pregatita sa declanseze imediat procedura (prevazuta) de articolul 7" impotriva Poloniei, care poate conduce la suspendarea drepturilor Varsoviei de vot in UE, in cazul in care sunt revocati judecatorii Curtii Supreme poloneze.

"Comisia cere autoritatilor poloneze sa nu ia vreo masura in vederea revocarii sau pensionarii cu forta a judecatorilor Curtii Supreme", a declarat vicepresedintele CE Frans Timmermans, citat de AFP.

"Daca este adoptata o asemenea masura, Comisia este pregatita sa declanseze imediat procedura (prevazuta) de articolul 7", a subliniat Timmermans.

Bruxelles-ul a mai anuntat ca va declansa o procedura de infringement - o masura mai obisnuita, care poate conduce la aplicarea unor sanctiuni financiare - vizand Varsovia, odata cu publicarea oficiala a noii legi poloneze cu privire la organizarea jurisdictiilor de drept comun.

Este vorba despre una dintre reformele justitiei poloneze, careia presedintele Andrzej Duda nu i s-a opus prin veto luni, spre deosebire de alte doua texte.

Senatul din Polonia a adoptat noaptea reforma Curtii Supreme, care a provocat proteste si a deranjat UE. Presedintele are ultimul cuvantPresedintele Poloniei spune VETO pe legile care pun sistemul de Justitie sub comanda GuvernuluiPresedintele Poloniei a promulgat una dintre controversatele legi din justitie

Bruxelles-ul considera ca aceasta reforma a tribunalelor ordinare cuprinde masuri discriminatorii, prevazand varste diferite de pensionare a barbatilor si femeilor.

Comisia deplange totodata o masura care acorda ministrului Justitiei puterea sa prelungeasca mandatul judecatorilor care au ajuns la varsta pensionarii.

Zeci de mii de polonezi au iesit in strada, nemultumiti de controversata reforma a Curtii SupremeAflat in Romania, Viktor Orban sustine ca Ungaria va sprijini Polonia in lupta cu "inchizitia" UEPolonia, urmatorul mare test al Europei. Intrebarea este daca va face UE ceva5 lucruri de stiut despre criza democratiei din Polonia: Cum vrea partidul de guvernamant sa obtina puterea absoluta ...citeste mai departe despre "UE a trecut la amenintari in cazul Poloniei: Sa nu cumva!" pe Ziare.com

#UE suspenda derpt vot Polonia , #Stiri International