UE dezvaluie primul plan de negocieri cu privire la Brexit

Vineri, 31 Martie 2017, ora 10:33
932 citiri
UE dezvaluie primul plan de negocieri cu privire la Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

UE va dezvalui vineri liniile mari ale planului sau de negocieri cu privire la Brexit, la doua zile dupa declansarea procedurii de retragere a Regatului Unit, deja marcata de prime frictiuni cu Londra.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmeaza sa prezinte in capitala Maltei, la Valetta, un proiect de "orientari ale negocierilor", pe care liderii celor 27 de state membre UE le vor adopta la summitul din 29 aprilie la Bruxelles, comenteaza AFP.

Textul va stabili prioritatile lor politice, precum si viziunea lor privind ritmul negocierilor, care apare ca unul dintre primele subiecte ale tensiunilor dupa ce premierul britanic Theresa May a declansat miercuri procedura de iesire din UE.

Theresa May vrea ca procesul sa se desfasoare mai repede si sa poata negocia in paralel acordul care va reglementa modalitatile de iesire din UE si cel care va defini viitoarea sa relatie cu aceasta, in special, in plan comercial.

Principalele puncte ale scrisorii prin care Marea Britanie a declansat Brexit

Brexitul a fost declansat oficial. Theresa May: E un moment istoric si nu poate exista cale de intoarcere

Dar "orientarile" lui Donald Tusk ar urma sa excluda orice acord cu privire la "viitoarea relatie" inainte ca separarea sa fie efectiva, lasand totusi deschisa usa discutiilor preliminare inainte de plecarea Regatului Unit, prevazuta pentru martie 2019.

Inca din primele ore care au urmat notificarii formale a Brexitului miercuri, un alt mar al discordiei a aparut deja privind viitoarea cooperare a Londrei in materie de securitate cu UE.

Guvernul britanic a trebuit astfel joi sa incerce sa aplaneze o polemica dupa ce Theresa May a parut sa puna aceasta cooperare in balanta negocierilor, pentru a obtine conditii de retragere avantajoase.

"Securitatea tuturor cetatenilor este un subiect mult prea grav" pentru a constitui obiectul unei targuieli, a reactionat eurodeputatul liberal Guy Verhofstadt, referent al Parlamentului European pentru negocierile privind Brexit.

Ministrul britanic responsabil de Brexit, David Davis, l-a asigurat ca "aceasta nu este o amenintare", ci un "argument pentru a obtine un acord" cu Bruxellesul.

Cele trei principale prioritati ale UE pentru negocierile viitoare sunt deja cunoscute. Ele vor sa se clarifice soarta a peste 3 milioane de cetateni europeni aflati in Regatul Unit si a peste 1 milion de britanici care locuiesc intr-un alt stat membru al UE, si sa inlature incertitudinile care persista asupra ...citeste mai departe despre "UE dezvaluie primul plan de negocieri cu privire la Brexit" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#UE plan negocieri Brexit vineri, #Tusk plan negocieri Brexit vineri, #UE negocieri Brexit , #Stiri International