UE suspenda masurile de sprijin pentru legumicultori din cauza Poloniei

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 09:07
1015 citiri

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a decis sa suspende alocarea unor ajutoare in valoare de 125 de milioane de euro destinate sprijinirii producatorilor europeni de fructe si legume perisabile, in contextul restrictiilor impuse de Rusia, din cauza "numarului disproportionat de mare de solicitari" venite in special din partea producatorilor polonezi, transmite AFP.

Potrivit unei surse europene, aceasta decizie este motivata de 'indoieli serioase' cu privire la validitatea datelor trimise de Polonia, in conditiile in care producatorii polonezi au reclamat 87% din ajutoarele totale deblocate la data de 18 august de Bruxelles, transmite Agerpres.

Cu toate acestea, pentru a putea ajuta la stabilizarea pietelor afectate de embargoul rusesc, executivul european a precizat ca in urmatoarele zile va prezenta un nou mecanism mai concentrat de sprijinire. 'Comisia Europeana este decisa in continuare sa-i sustina pe producatorii care au pierdut o piata importanta', a subliniat comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

Sursa europeana citata de AFP sustine ca inainte de a suspenda masurile de sprijin, Comisia a cerut in mod repetat autoritatilor poloneze sa verifice veridicitatea datelor trimise de producatori.

Masurile de sprijin anuntate luna trecuta vizau tomatele, morcovii, ardeii, varza alba, conopida, castravetii, ciupercile, merele, perele, fructele rosii, strugurii de masa si kiwi. Comisia Europeana a adaugat celor 125 de milioane de euro destinate sprijinirii producatorilor europeni alte 30 de milioane de euro suplimentare pentru promovarea produselor agricole europene in ideea de a le permite sa-si deschida noi piete de desfacere.

La inceputul lunii august, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne si lapte precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia. Embargoul nu include insa produsele si alimentele pentru copii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent ca Romania nu va fi afectata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro in 2013.

#ajutoare producatori europeni, #Comisia Europeana sprijin legumicultori , #Stiri International