Ultima gaselnita de peste ocean: Americanii isi vor putea face arme la imprimanta 3D

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 11:39
1238 citiri
Ultima gaselnita de peste ocean: Americanii isi vor putea face arme la imprimanta 3D
Foto: Facebook/ Defense Distributed

Militantii pentru dreptul de a detine arme au ajuns la o intelegere cu guvernul american, care le va permite, incepand de la 1 august, sa publice in mediul online schite pentru printarea 3D a armelor.

Aceasta intelgere pune capat unui litigiu de ani de zile care a inceput in momentul in care Cody Wilson, care se descrie drept un anarhist post-stanga, a publicat in mediul online mai multe schite cu ajutorul carora orice doritor isi putea printa 3D o arma pe care a denumit-o "The Liberator/ Liberatorul". Asta se intampla in 2013, potrivit CNN.

Pistolul poate fi realizat aproape in intregime din polimer ABS (Acrilonitril Butadien Stiren) - acelasi care este folosit si pentru jucariile Lego - utilizat in printarea 3D.

Singurele parti metalice din arma lui Wilson sunt boltul si o bucatica de metal inclusa in arma pentru a se conforma Legii privind armele de foc nedetectabile.

Departamentul de Stat l-a obligat pe Wilson, care este direcotrul ONG-ului Defense Distributed, sa stearga schitele din online, sustinand ca acestea incalca ITAR (Regulamentul privind traficul international in domeniul armamentului), care reglementeaza exportul materialelor, serviciilor si datelor tehnice din domeniul apararii.

Practic, oficialii au argumentat ca oricine, din orice alta tara - un stat in care poate SUA nu vand arme - ar putea descarca schitele si produce propria arma. Wilson a fost de acord si a sters schitele, insa fisierele fusesera deja descarcate de milioane de ori.

Astfel ca, in 2015, el a dat in judecata guvernul federal.

Dupa mai bine de 3 ani de atunci, s-a ajuns la o intelegere, potrivit careia Wilson si ONG-ul sau pot publica pe site-ul organizatiei schite, fisiere, dar si desene care sa indrume doritorii sa isi faca arme la imprimanta 3D.

Care sunt implicatiile

Astfel de arme, pe care oricine le poate produce in propria casa, sunt denumite "Arme Fantoma", intrucat nu au serie si astfel nu pot fi detectate.

Wilson a creat o pagina web de unde oamenii pot descarca schite pentru arma Liberatorul, o mitraliera AR-15, un pistol Beretta M9, dar si alte tipuri de arme. Utilizatorii au posibilitatea ca, la randul lor, sa publice propriile schite pentru arme sau alte accesorii.

Wilson argumenteaza ca fisierele reprezinta o sursa buna pentru cei care doresc sa isi construiasca sau sa isi scoata la imprimanta 3D o arma, desi sustine ca ultima varianta nu e "practica" pentru toata lumea.

"Inca nu este o posibilitate pentru toata lumea. Vo ...citeste mai departe despre "Ultima gaselnita de peste ocean: Americanii isi vor putea face arme la imprimanta 3D" pe Ziare.com

#arme imprimanta 3D SUA , #Stiri International