Un atac nuclear al Coreei de Nord ar ucide peste 2 milioane de persoane in Seul si Tokio - raport

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 12:28
970 citiri
Un atac nuclear al Coreei de Nord ar ucide peste 2 milioane de persoane in Seul si Tokio - raport
Foto: Arhiva Pixabay

Un eventual atac nuclear al Coreei de Nord asupra capitalei Coreei de Sud, Seul, si asupra capitalei Japoniei, Tokio, ar putea ucide peste doua milioane de persoane, potrivit unor estimari publicate de un site american care monitorizeaza activitatea Phenianului.

Potrivit autorului raportului de pe site-ul 38 North, Michael J. Zagurek Jr., detonarile nucleare asupra oraselor Seul si Tokio ar putea ucide aproximativ 2,1 milioane de persoane si ar putea rani alte 7,7 milioane de locuitori, in baza randamentelor estimate ale armamentului nord-coreean, relateaza site-ul agentiei Yonhap.

Aceste calcule au fost atinse presupunand ca regimul de la Phenian va lansa intregul sau arsenal format din 25 de arme nucleare operationale impotriva capitalelor Seul si Tokio.

Randamentul focoaselor nucleare, in acest raport, a variat de la 15 la 250 de kilotone. Un randament de 100 de kilotone ar face bomba nucleara de sase ori mai puternica decat cea folosita asupra orasului Hiroshima in 1945.

Populatia estimata a Seulului in cadrul acestui calcul a fost de 24,1 milioane de locuitori, iar pentru Tokio de 37,9 milioane.

Autorul raportului, Michael J. Zagurek Jr., a folosit trei niveluri de probabilitate de detonare in calcularea pierderilor omenesti: 20%, 50% si 80%. S-a luat in calcul desfasurarea de catre Coreea de Sud a sistemului Terminal High Altitude Air Defense (THAAD) pentru protectia impotriva atacurilor cu racheta din Coreea de Nord.

La 15 septembrie, Coreea de Nord a lansat o racheta balistica care a traversat spatiul aerian al Japoniei, dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sanctiuni impotriva regimului de la Phenian.

Testul nuclear desfasurat la 3 septembrie de catre Coreea de Nord a fost de departe cel mai mare dintre cele sase efectuate incepand din 2006. Testul a declansat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, seism de zece ori mai puternic decat cel inregistrat in testul anterior din septembrie 2016.

Estimarile privind puterea exploziva sau randamentul dispozitivului nord-coreean au variat de la 100 la 370 de kilotone. Coreea de Nord sustine ca detine prima ei arma termonucleara - cea mai puternica bomba de acest tip, in care detonarea atomica este insotita de un proces de fuziune suplimentar care mareste proportia exploziei.

In aceste conditii, nu este de mirare ca vineri Nobelul pentru Pace a fost decernat unui ONG care face campanie impotriva armelor nucleare ...citeste mai departe despre "Un atac nuclear al Coreei de Nord ar ucide peste 2 milioane de persoane in Seul si Tokio - raport" pe Ziare.com

#Coreea de Nord atac nuclear , #Stiri International