Un mare pacifist e pe moarte: Nelson Mandela a stat mai mult prin spitale in ultimul timp

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 09:55
1487 citiri
Un mare pacifist e pe moarte: Nelson Mandela a stat mai mult prin spitale in ultimul timp

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, in varsta de 94 de ani, aproape ca nu mai vorbeste, a declarat fiica sa cea mica, Makaziwe, care a confirmat starea de sanatate precara a liderului sud-african, internat de trei ori in spital in ultimele cinci luni.

"Ne strange mainile. Doar mainile mai vorbesc pentru el. Parca ar spune ca apreciaza ca suntem alaturi de el si ca ne iubeste", a subliniat femeia, citata miercuri de ziarul ABC.

Laureat al Premiul Nobel pentru Pace in 1993 pentru lupta sa in favoarea egalitatii rasiale si pentru drepturile omului, Nelson Mandela a aparut recent la televiziune cu prilejul vizitei pe care i-a facut-o acasa actualul presedinte a tarii, Jacob Zuma. In inregistrare, se putea vedea ca starea sa de sanatate este foarte precara, fapt care il facea sa fie absent la ceea ce se intampla in jurul sau.

Declaratiile lui Makaziwe Mandela coroboreaza zvonurile privind situatia fizica si mentala precare ale tatalui sau, care si-a pierdut memoria, dupa cum a confirmat ziarului ABC, avocatul George Bizos, prieten apropiat al fostului presedinte.

Nelson Mandela a fost spitalizat de trei ori in ultimele cinci luni. Ultima oara in luna martie cand a fost dus de urgenta pentru o revenire a infectiei respiratorii de care suferea. De la iesirea din spital s-au raspandit zvonurile ca fostul presedinte a mai fost internat inca de doua ori si ca ar putea muri curand.

Makaziwe, proprietara unei marci de vinuri cu numele tatalui sau, a refuzat sa faca comentarii cu privire la certurile din familie pe tema mostenirii fostului presedinte care in ultimele saptamani au ocupat paginile presei sud-africane. Ea, alaturi de alte rude ale lui Mandela, au cerut la tribunal controlul asupra Fondului Familiei Mandela si excluderea mai multor membri din conducerea asociatie.

Mostenitoarele fostului presedinte incearca sa obtina astfel libertatea deplina de a administra banii lui Mandela si diferitele drepturi de autor ale fostului laureat al Premiului Nobel, intre care se numara o colectie de arta.

#Nelson Mandela pe moarte, #Nelson Mandela bolnav, #Nelson Mandela mostenire , #Stiri International