"Drona ambulanta", prezentata in Olanda. Poate salva vieti in timp record

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 09:27
1668 citiri
"Drona ambulanta", prezentata in Olanda. Poate salva vieti in timp record
www.yoda.ro

Unul dintre primele prototipuri de "drona ambulanta" din lume, capabil sa transporte un defibrilator in timp record la victimele unui stop cardiac, a fost prezentat public marti, de Universitatea din Delft, din Olanda, transmite AFP.

Drona este echipata cu sase elice si poate atinge o viteza de 100 de kilometri pe ora, avand la bord o incarcatura de patru kilograme. Aparatul functioneaza automat, fara a fi nevoie de un pilot uman care sa il controleze de la distanta, putand ajunge la locul de origine al unui apel de urgenta dupa localizarea telefonului si ghidandu-se prin GPS, transmite Mediafax.

"Aproximativ 800.000 de persoane sufera un stop cardiac, in fiecare an, in Uniunea Europeana si doar 8% dintre ele supravietuiesc", a declarat Alec Momont, studentul belgian in varsta de 23 de ani care a dezvoltat sistemul.

"Principalul motiv (pentru rata mica a supravietuirii, n.r.) este timpul relativ lung necesar serviciilor de urgenta sa ajunga la fata locului, care este de aproximativ 10 minute, in conditiile in care, in cazul unui stop cardiac, decesul se produce dupa patru pana la sase minute", a mai spus Momont, intr-un comunicat.

"Drona ambulanta", salvare cu viteza mare

Potrivit studentului, "drona ambulanta" ar putea livra un defibrilator in circa un minut, intr-o zona de 12 kilometri patrati, "ceea ce ar creste rata de supravietuire de la 8% la 80%".

Odata ce drona a ajuns la fata locului, personalul medical ar putea sa comunice si sa dea instructiuni persoanelor din preajma victimei, prin intermediul unui microfon si al unei camere video atasate aparatului.

Desi este doar un prototip, drona a atras deja atentia serviciilor de urgenta olandeze, mai ales ale celor din Amsterdam.

Alec Momont isi doreste ca o retea de drone de urgenta sa fie dezvoltata in Olanda in urmatorii cinci ani si viseaza ca aparatul sau sa devina "o trusa medicala zburatoare", capabila sa transporte o masca de oxigen unei persoane blocate intr-un imobil incendiat sau o doza de insulina unui diabetic.

"Drona ambulanta" are o structura din fibra de carbon, iar unele elemente au fost produse cu ajutorul unei imprimante 3D. Costurile de productie ale unui exemplar se ridica la aproximativ 15.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#drona ambulanta Olanda, #drona ambulanta Universitatea Delft , #Stiri International