Ungaria risca sa fie vizata de "optiunea nucleara" a UE pentru ca nu respecta statul de drept si democratia

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 15:56
987 citiri
Ungaria risca sa fie vizata de "optiunea nucleara" a UE pentru ca nu respecta statul de drept si democratia
Foto: Facebook/Siegfried Muresan

Uniunea Europeana ia in calcul sanctionarea Ungariei, printr-un demers fara precedent, din cauza devierilor de la principiile democratiei si statului de drept.

Avertismentul vine din partea Partidului Popularilor Europeni, relateaza publicatia Euractiv.

Purtatorul de cuvant al grupului PPE din Parlamentul European, europarlamentarul roman Sigfried Muresan, a declarat ca Budapesta ar putea fi sanctionata prin activarea articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, articol supranumit si "optiunea nucleara". In baza acestui articol, statul vizat ar putea pierde o serie de beneficii asociate apartenentei la UE, preucm accesul la piata libera sau dreptul de vot in Consiliul European.

"In cadrul PPE vor avea loc discutii interne de profunzime, ca urmare a evaluarii pe care Comisia Europeana a facut-o in legatura cu legalitatea celei mai recente legi din Ungaria. Daca situatia din Ungaria continua, optiunea activarii articolului 7 intra in discutie", a spus Muresan pentru Euractiv.

Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, actul fundamental al UE, nu a fost activat pana acum niciodata. Prevederea face referire la valorile fundamentale ale UE, precum democratia, libertatea, drepturile omului si statul de drept.

Daca Bruxelles-ul remarca "incalcarea grava si persistenta" a valorilor sale, are posibilitatea de a activa articolul 7, iar statului membru vizat ii pot fi suspendate drepturile in cadrul blocului comunitar.

Activarea acestui articol este privita drept sinonima cu "bomba nucleara", potrivit Euractiv, iar cetatenii din Ungaria trebuie sa isi puna intrebarea daca doresc sa se bucure in continuare de beneficiile care vin la pachet cu statutul de cetateni ai Uniunii.

"Vorbim despre dreptul de a locui oriunde doresc in Europa, de a calatori liber, de a munci si de a studia, precum si de posibilitatea de a beneficia de fonduri europene de miliarde de euro", a precizat purtatorul de cuvant al PPE.

Irina Stoica ...citeste mai departe despre "Ungaria risca sa fie vizata de "optiunea nucleara" a UE pentru ca nu respecta statul de drept si democratia" pe Ziare.com

#UE sanctionare Ungaria, #Siegfried Muresan UE Ungaria , #Stiri International