Vezi care sunt punctele cheie ale acordului SUA pentru reducerea deficitului

Luni, 01 August 2011, ora 11:51
1319 citiri
Vezi care sunt punctele cheie ale acordului SUA pentru reducerea deficitului

SUA a ajuns la un acord istoric prin care deficitul federal sa fie redus dramatic cu mii de miliarde de dolari in urmatorii zeci de ani, ceea ce asigura aprobarea ridicarii plafonului de indatorare, evitandu-se o noua criza globala, potrivit NewsIn.

Liderii Congresului au spus ca vor prezenta luni detaliile acordului membrilor partidelor lor si sunt increzatori ca ambele camere vor aproba pana marti la miezul noptii compromisul ce permite ridicarea plafonului de indatorare al SUA, care a ajuns la limita de 14.300 de miliarde de dolari.

In lipsa ridicarii acestui plafon, SUA intra in incapacitate de plata si probabil ajunge din nou la recesiune, ceea ce ar avea consecinte catastrofale la nivel mondial.

Prima parte a acordului prevede taieri in cheltuielile bugetare de aproape 1.000 de miliarde de dolari in urmatoarii zece ani, dar o comisie speciala a Legislativului va examina ce alte noi reduceri bugetare s-ar putea face.

Republicanii se tem de noi reduceri in bugetul apararii, in timp ce democratii nu vad cu ochi buni reduceri in sectorul social si medical.

Deocamdata, punctele-cheie ale acordului sunt urmatoarele:

- Reduceri de cheltuieli de 900 de miliarde de dolari in urmatorii ani in special in programele pentru educatie, locuinte si transport.

Aceste reduceri ar putea aduce programele respective la nivelul din urma cu cativa ani. Apararea va pierde 350 de miliarde de dolari.

- Nu vor creste taxele, desi o revizuire a codului fiscal ar putea fi o parte a solutiei viitoare de reducere a deficitului.

- O noua comisie legislativa bipartizana, formata din 12 membri, va recomanda viitoarele reduceri de cheltuieli, tinta fiind o economisire a 1.500 de miliarde de dolari.

Daca nu se atinge aceasta tinta, pentru diferenta care ramane se vor face reduceri automate de cheltuieli, de la 1 ianuarie 2013 - jumatate din programele de aparare, restul din celelalte programe, cu exceptia asigurarilor sociale, Medicaid, asigurarile de somaj, pensiile.

Taierile din programul Medicare vor fi limitate.

- O crestere a limitei de indatorare, in mai multi pasi, intai cu o transa de 400 de miliarde de dolari, care va intra in vigoare imediat.

O alta crestere, de 500 de miliarde de dolari, ar putea intra in vigoare de la toamna, daca o aproba Congresul.

- O a treia crestere, de 1.500 de miliarde de dolari - care ar trebui sa fie suficienta pentru anul viitor - ar putea fi avuta in vedere dupa ce masurile comisiei sau reducerile automate vor intra in vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sua, #incapacitate plata, #sua plafon indatorare, #sua acord istoric, #cod fiscal sua , #Stiri International