Viata imigrantilor in Germania: Statul se bazeaza pe ei, dar tot discriminati raman

Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:08
1346 citiri
Viata imigrantilor in Germania: Statul se bazeaza pe ei, dar tot discriminati raman
Foto: Arhiva Pixabay

Se cauta cu disperare migranti? Invatatori, politisti, functionari fiscali - in serviciul public este cea mai mare nevoie de noi angajati. In ciuda sanselor profesionale mai bune, prejudecatile nu se lasa inlaturate.

"Noi suntem Hamburg. Esti cu noi?" Cu acest slogan, orasul Hamburg incearca sa convinga migrantii calificati sa ocupe un loc de munca in administratia metropolei germane. Politisti, invatatori, doctori, pompieri, functionari fiscali, gardieni la inchisoare - orasul-port german vrea sa angajeze mai multi lucratori de origine straina.

Fenomenul nu este intalnit doar la Hamburg. In intreaga Republica Federala, noii germani au devenit un grup-tinta atat pentru economia privata, cat si pentru sectorul public. Motto-ul "Diversitatea educa", al "Retelei pentru personal pedagogic de origine straina" din Berlin, pare sa fi prins la nivel federal.

Bacalaureatul nu mai este tabu

La acest fenomen a contribuit ridicarea nivelului educatiei migrantilor in Germania. In 2011, un sfert din tinerii cu origine migrationista cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani obtineau Bacalaureatul, in 2015 cota crestea deja la 33%.

La tinerii fara substrat migrationist, cota celor cu Bacalaureat crestea in acelasi interval de la 32 la 39 de procente, conform oficiului de monitorizare a integrarii in landurile germane.

Si in domeniul calificarii profesionale, migrantii vin puternic din urma. In 2015, 38% din candidatii de pana la 35 de ani cu origini migrationiste dispuneau de o calificare profesionala, iar 16% de studii superioare. Cota migrantilor fara calificare ramane si ea insa de mai mult timp la un nivel inalt - 30 de procente.

"Vrem sa realizam ceva"

"Trebuie doar sa ne uitam la parintii nostri", spune Cemile Uruk, profesoara de engleza si pedagogie sociala la colegiul tehnic Emschertal din Herne. "Ei nu au venit in Germania ca sa nu se aleaga nimic de noi, ci tocmai pentru ca noi sa realizam ceva."

Cemile Uruk apartine "Retelei pentru personal pedagogic de origine straina" si nu vrea sa fie un exemplu doar pentru elevii ei, ci si pentru alti turco-germani. Reteaua a fost creata in 2007 de Ministerul scolar din Renania de Nord-Vestfalia (NRW) pentru a facilita mai multa "diversitate" in scoli.

Intre timp, astfel de programe de sprijin exista in toate landurile germane. Si este mare nevoie de ele. Potrivit retelei amintite, in NRW, cel mai populat land german, 26% din elevi provin din familii de imigranti, in timp ce doar 5% din personal ...citeste mai departe despre "Viata imigrantilor in Germania: Statul se bazeaza pe ei, dar tot discriminati raman" pe Ziare.com

#imigranti discriminare Germania, #educatie imigranti Germania , #Stiri International