Vicepremierul Ungariei critica Romania, la Tusnad

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 20:06
1043 citiri
Vicepremierul Ungariei critica Romania, la Tusnad
Foto: Ziare.com

Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a declarat vineri, in cadrul Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, ca Romania este incapabila sa garanteze autonomia culturala a comunitatii ungare, in conditiile in care Serbia a reusit acest lucru.

"Ungaria si maghiarii au reusit o reconciliere onesta cu Serbia si au obtinut incredere, prietenie si o stransa cooperare in privinta afacerilor internationale.

Daca am reusit acest lucru cu Serbia, atunci nu cred ca este o problema a Ungariei. Mai degraba, romanii sunt incapabili sa garanteze autonomia culturala", a spus Semjen.

Iohannis critica autonomia pe criterii etnice dupa ce i s-a cantat imnul secuiesc: Ma ingrijoreaza soarta tinerilor care nu vorbesc bine limba romanaIohannis, la Miercurea Ciuc: Steagul Bucovinei e folosit pentru promovare turistica, steagul secuiesc a venit mereu cu revendicari politiceSeful CJ Covasna i s-a plans lui Iohannis ca maghiarii sunt intimidati si persecutati prin justitie

Vicepremierul Ungariei a raspuns si unei intrebari despre Tratatul de pace de la Trianon, din Primul Razboi Mondial, in baza caruia doua treimi din teritoriul Ungariei a fost cedat tarilor vecine.

"Unirea tarii prin acordarea cetateniei ungare pentru etnicii maghiari a fost un raspuns adecvat. Este normal ca poporul ungar a deplans ruinarea a milioane de vieti, dar trebuie sa fie mandru de faptul ca Ungaria a supravietuit acestei mutilari brutale.

Tratatul a fost o consecinta a razboiului, in care Ungaria s-a aflat de partea invinsilor. La fel de important a fost ca o banda antipatriotica de tradatori din Budapesta a ruinat statalitatea Ungariei, capacitatile sale de aparare si a dezarmat in mod deliberat armata ungara", a spus Semjen.

Pe de alta parte, vicepremierul Ungariei a avertizat ca "ori de cate ori conducatorii Ungariei sunt antipatriotici, cauza comunitatii maghiare din intreaga lume nu va fi niciodata promovata".

Universitatea de Vara de la Baile Tusnad se desfasoara pana la 23 iulie si reuneste anual cei mai importanti lideri politici din Ungaria si din cadrul partidelor maghiare din Romania. Premierul ungar Viktor Orban si-a programat traditionalul discurs pentru 22 iulie.

#vicepremier Ungaria Romania autonomie culturala maghiari, #Romania incapabila autonomie culturala maghiari , #Stiri International