Victorie importanta pentru Trump si republicani: Senatul SUA a aprobat o controversata reforma fiscala

Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 11:58
1244 citiri
Victorie importanta pentru Trump si republicani: Senatul SUA a aprobat o controversata reforma fiscala
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul american a aprobat sambata o ampla reforma fiscala, aducandu-i mai aproape pe republicani si pe Donald Trump de atingerea obiectivului de a reduce taxele pentru companii si pentru cei cu venituri mari.

Ceea ce ar putea fi cea mai mare reforma fiscala din ultimele decenii va avea pentru americanii de rand si efecte bune, si efecte rele, scrie Reuters.

Pentru a finanta aceste masuri, care ar urma sa contribuie la cresterea economiei, republicanii vor sa adauge in urmatorul deceniu 1.400 de miliarde de dolari la datoria nationala de 20.000 de miliarde de dolari.

Bursele americane au fost pe crestere in ultimele luni, in anticiparea unor taieri semnificative de taxe pentru companii.

Masurile au fost adoptate cu 51 de voturi la 49, iar discutiile dintre Senat si Camera Reprezentantilor, care a aprobat deja propria reforma, vor incepe cel mai probabil saptamana viitoare. Cele doua camere trebuie sa convina asupra unui singur proiect de lege, pe care ar urma sa il promulge Trump.

Presedintele isi doreste ca acest lucru sa se intample inainte de sfarsitul anului, pentru ca el si membrii Partidului Republican sa obtina o prima (in conditiile in care ambele camere sunt controlate de republicani) victorie legislativa importanta in 2017.

Potrivit republicanilor, reducerile fiscale vor incuraja companiile americane sa investeasca mai mult si vor impulsiona cresterea economica.

"Avem oportunitatea sa facem America mai competitiva, sa impiedicam transferarea locurilor de munca in afara si sa oferim un ajutor substantial clasei de mijloc", a spus liderul majoritatii republicane din Senatul american, Mitch McConnell.

Pe de alta parte, democratii sustin ca masurile sunt de fapt un cadou oferit companiilor si celor bogati.

Conform proiectului de lege, impozitul pentru companii scade la 20% de la 35%, in timp ce profiturile din strainatate ale companiilor cu sediul in SUA vor fi in mare parte scutite de impozite - doua masuri cerute timp de ani de zile de mediul corporatist.

Si cetatenii vor plati impozite mai mici, insa principalii beneficiari individuali ai reformei fiscale vor fi americanii cu venituri ridicate.

Donald Trump a salutat decizia

Donald Trump, presedintele SUA, a salutat adoptarea proiectului fiscal de catre Senat, exprimand speranta ca planul de reforma in forma definitiva va fi disponibil de Craciun.

"Am mai facut un pas spre oferirea unor reduceri masive familiilor care muncesc", a transmis Donald Trump prin Tw ...citeste mai departe despre "Victorie importanta pentru Trump si republicani: Senatul SUA a aprobat o controversata reforma fiscala" pe Ziare.com

#reforma fiscala SUA vot Senat, #reducere impozite SUA, #Donald Trump republicani taxe , #Stiri International